Obvestila in novosti v knjižnici

DOSTOP DO BAZ PODATKOV IZ PROSTOROV FAKULTETE IN NJENIH ENOT TER ODDALJEN DOSTOP (iz drugih prostorov, od doma...)

Dostop do spletnih baz podatkov (ProQuest, Ebsco, Sage, Science Direct, Ebrary ter druge (glej Baze podatkov: /knjiznica/baze_podatkov)) je možen iz računalnikov, ki so dostopni na UP FM in njenih enotah ter tudi od drugod (t. i. oddaljen dostop, npr. iz vašega domačega računalnika). Oddaljena prijava je možna na spletni povezavi https://remote.upr.si. Oddajena prijava zahteva uporabniško ime in geslo, ki sta enaka kot ju uporabljate za prijavo v sistem ŠIS.

Z oddaljenim dostopom boste lahko z vašega domačega računalnika ali iz drugih prostorov, oddaljenih od prostorov Fakultete za management, dostopali do polnih besedil člankov, prispevkov ter elektronskih knjig.

Do poslovne podatkovne baze podatkov GVIN pa je dostop možen le z računalnikov oz. prostorov Fakultete za management.

Želimo vam veliko uspehov ter koristnih informacij pri iskanju v uveljavljenih bazah podatkov, ki vam nudijo dostop do izjemnih znanstvenih in strokovnih publikacij. V nadaljevanju na kratko predstavljamo Ebrary: 

 

EBRARY - dostop do elektronskih knjig ebrary

Elektronske knjige tudi v visokošolskem okolju postajajo vedno bolj pomemben informacijski vir in uporaba le-teh narašča iz leta v leto. Zato je poleg dostopa do številnih revij in člankov urejen tudi dostop do elektronskih knjig iz zbirke ebrary, do katerega lahko dostopate preko hiperpovezave: http://site.ebrary.com/lib/uprsi 

Uporabniki lahko e-knjige pregledujemo v spletnem okolju v uporabniškem vmesniku ebrary, lahko pa jih tudi prenesemo na svojo napravo. Brez časovne omejitve lahko uporabnik na svoje naprave prenese posamezna poglavja, celotne knjige pa si lahko izposodi - prenese na svojo napravo za omejen čas (do 10 e-knjig za obdobje 14 dni). Na tak način lahko e-knjige uporabljate brez dostopa do omrežja internet.  

V poglavjih, ki si jih uporabnik prenese oz. shrani na svoj računalnik se nahaja orodna vrstica, ki omogoča interaktivnost v dokumentu: lahko uporabljate funkcijo označevanja pomembnejšega besedila (t.i. podčrtovanje), med branjem lahko dodajate svoje zaznamke (Create Note), če označite pojem v besedilu in izberete npr. funkcijo Define, se v posebnem oknu odpre Merriam Webster enciklopedija/slovar, kjer lahko preberete definicijo oz. pomen izbranega pojma. Prav tako lahko z označevanjem besedila uporabite tudi druge funkcije (označen pojem deluje kot ključna beseda, s funkcijo pa lahko iščete v internetu videe, fotografije, novice (CNN, BBC) ter celo sorodne oz. podobne publikacije v WorldCat-u (katalog 72.000 knjižnic v 170-tih državah).

Besedila, ki si jih prenesete na svojo napravo, lahko shranite v mapo (Folder) ali več različnih map, ki jih tudi sami poimenujete. V tem primeru boste lahko podčrtano besedilo z vašimi zaznamki tudi delili z drugimi uporabniki – to so seveda lahko tudi študenti. Pogoj za uporabo ebrary na tak način je, da ste prijavljeni preko IP naše fakultete oz. Univerze na Primorskem ter da si ustvarite svoj račun z uporabniškim imenom in geslom. Svoj račun si lahko ustvarijo tudi študenti, tako lahko z njimi delite poglavja iz elektronskih knjig, ki jih boste izbrali iz širokega nabora, v katerem boste seveda našli številne knjige, ki v slovenskih knjižnicah niso dostopne ter tako razširili in poglobili znanstveno raziskovalno delo. Registracija je enostavna in je opravljena v nekaj korakih: določitev uporabniškega imena in gesla po lastni želji, ponovna potrditev gesla, vpisati pa je treba tudi veljaven e-mail naslov, na katerega boste prejeli potrditev o registraciji.

 
DIPLOMSKE NALOGE NA SPLETU

Študente in uporabnike naše knjižnice obveščamo, da lahko dostopajo do diplomskih nalog UP Fakultete za management Koper v pdf formatu na naslovu:

http://www.ediplome.fm-kp.si/.

Dotop je možen tudi preko COBISS / OPACa, iskanje je omogočeno preko ključnih besed. Npr.: če vas zanimajo diplomske naloge s področja kadrovanja, vpišite ključno besedo kadri in odkljukajte možnost e-dostop.

Družbena omrežja

Knjižnica

Kazalo