Boris Uranjek - Pri Baronu sledimo razvoju in uvajamo novosti

Pri predmetu Socialno podjetništvo, ki ga izvaja izr. prof. dr. Jasna Auer Antončič v Celju v sedanjem času na daljavo, se je preko video konference pridružil gost iz prakse Boris Uranjek. Predstavil je izletniško ekološko kmetijo Uranjek - Pri Baronu, ki leži v Planici nad Framom v zavetju Pohorske narave. Kmetija ima več stoletno tradicijo kmetovanja in dejavnost se prenaša iz roda v rod. Od leta 1999 je ena od prvih ekoloških kmetij v Sloveniji.

 

 

Boris Uranjek je povedal, da je bilo na začetku zelo težko, saj ni bilo znanja, vendar so do sedaj ogromno napredovali. Pred približno desetimi leti je kmetijo prevzel od očeta in do sedaj je registriranih kar 18 dopolnilnih dejavnosti. Ukvarjajo se s predelavo mesa, zelenjave, s turizmom, izobraževanjem, imajo svojo butično trgovino z domačimi izdelki z ekološko noto, kot tudi spletno trgovino. Kmetija leži na idilični lokaciji s čudovitim razgledom, vse je zelo urejeno, skrbno premišljeno in načrtovano s posebno pozornostjo do detajlov. Boris Uranjek ima zelo veliko znanja, sledi razvoju, spremlja novitete, je poln idej in česarkoli se loti, naredi najboljše. Želi si izboljšati ekološko kmetovanje v Sloveniji in upa, da bi se poenostavile birokratske zadeve.

 

 

Vsa dela imajo na družinski ekološki kmetiji sistematično razdeljena. Na kmetij imajo tudi zeliščni in permakulturni vrt, kjer stoji hotel za žuželke, ki sledi smernicam harmonije ljudi in pokrajine. Po teh smernicah želijo postopoma preusmeriti celotno kmetijo. Boris Uranjek je bil zmagovalec izbora za inovativnega mladega kmeta v letu 2014. Kmetija pri Baronu ima velik obisk, poleg domačih, tudi tujih gostov, ki znajo ceniti ekološke izdelke.

 

 

Vse fotografije: Boris Uranjek - osebni arhiv

Tekst: Sanja Filiposka - študentka

27. marec 2020 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo