Predstavitev projekta Nuvolak2 tudi v ZDA

Raziskovalno delo vezano na projekt Nuvolak2, ogled dobrih praks in predstavitev projekta s strani prof. Mitje Ruzzier, vodje projekta Nuvolak2, se je nadaljevalo v popolnoma drugačnem okolju kot so Slovenija, Italija ali Nova Zelandija. To je poslovno okolje ZDA, ki je močno prežeto s podjetništvom, inovativnostjo, uspešnimi startup podjetji, odprtostjo trga, usmerjenostjo na potrošnike in trg ter obilico denarja, ki lahko te iniciative podpira. Tako je vsaj bilo pred »koronačasom«, nekje do začetka marca 2020.

 

Rollins college je najstarejši College na Floridi, ustanovljen leta 1885 s poudarkom na svobodnih umetnostih (liberal arts). Je zelo bogat zaseben College in po rangu iz leta 2020 zaseda prvo mestu med Collegi na jugu ZDA. Nahaja se v čudovitem okolju in se razprostira ob jezeru. Med drugim ima najštevilčnejši oddelek za trženje in mednarodno poslovanje, ki predstavlja horizontalno področje študija, saj se mnogo diplomantov odloči za samostojno umetniško pot, zato so bila pričakovanja o zanimanju za izročke projekta Nuvolak2 in platformo Mikrobiz.net s strani študentov tudi visoka.

Glede študija in dela na ameriškem collegu je s slovenskim okoljem zelo težko delati primerjave, saj je večino stvari zelo drugačnih. Na prvem mestu bi izpostavil šolnino, ki stane okrog 60.000 dolarjev letno, brez stroškov življenja, pri čemer za študij ogromno študentov, predvsem športno nadarjenih, prejema tudi štipendije za študij in življenje. To močno vpliva na interes in zavzetost študentov ter na velikost skupin, ki so velike največ do 20 študentov, večinoma pa štejejo od 10 do 15 študentov. Delo je zelo individualno, med učitelji in študenti pa zelo poglobljen odnos.

Druga pomembna razlika je ogromen kampus, kjer večina študentov poleg študija tudi spi in opravlja svoje prostočasne aktivnosti in hobije. Na kampusu imajo ogromno prireditev, dogodkov, gledališče, svoj hotel, pošto, restavracije, vrsto športno rekreacijskih objektov ter vrsto drugih bonitet za študente in zaposlene. To je pa osnova, da se med študijem lahko stkejo resnično trajne vezi, zato je pri njih mreža alumni tako zelo uspešna in pomembna za karierno pot študentov. Od donacij preteklih in zelo uspešnih diplomantov izvira tudi večina bogastva Rollins Collega. Ob izjemno sproščenem vzdušju pa so za sodelovanje in druženje zelo odprti tudi profesorji.

 

 

Tako je bilo tudi na tokratnem gostovanju. Po predstavitvi vodje oddelka prof. Ruzzierja celotnemu kolektivu oddelka trženja je zelo kmalu prišlo vabilo za gostovanje na enem izmed predavanj študentov povezanih s strateških načrtovanjem. Predstavljen jim je je bil projekt Nuvolak2, ključna orodja in platforma MIkrobiz.net, ki so se jim zdeli zelo zanimivi za njihove nadaljnje poti in skoraj niso verjeli, da je vse brezplačno!  V skupini, ki je štela skoraj 20 študentov je bil na veliko presenečenje tudi slovenski študent. Interes za sodelovanje so pokazali tudi drugi profesorji, predvsem za rezultate raziskave o soustvarjanju blagovnih znamk s strani uporabnikov, ki se je izvedla med slovenskimi in italijanskimi startup podjetji.

Projekt Nuvolak2 in izročki so se v času gostovanja predstavili še skupini študentov mednarodnega trženja in različnih drugim profesorjem povezanim s trženjem in podjetništvom. Čas povratka v Slovenijo se je hitro približeval, epidemija Coronavirusa COVID-19 se je hitro širila po svetu in tudi ZDA je postopno zajela panika, zato je bilo gostovanje tudi nekoliko skrajšano. Še sreča, saj bi se sicer »gostovanje« nenačrtovano znalo kar precej podaljšati.    

 

 

Foto in tekst: Dr. Mitja Ruzzier (UP FM). Več fotografij najdete tudi v spodnji galeriji.

Nuvolak2 v ZDA

24. marec 2020 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo