Dr. Likar finalist izbora častnega naslova Komunikator/-ica znanosti leta 2018

Včeraj (22. 1. 2019) je v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani potekala slavnostna akademija Slovenske znanstvene fundacije na Zahvalni dan donatorjem, sponzorjem, partnerjem in komunikatorjem znanosti, v okviru katere so podelili tudi listine za častni naslov Komunikator/-ica znanosti leta 2018. Dr. Borut Likar s Fakultete za management je prejemnik listine finalist izbora častnega naslova Komunikator/-ica znanosti leta 2018.

Komuniciranje znanosti ima bistven vpliv na ozaveščenost državljanov o razvojni vlogi znanosti v sodobni družbi. Je osnovno sredstvo in s tem način popularizacije znanosti. Slovenski raziskovalci, učitelji, umetniki in novinarji se tega vedno bolj zavedajo. Vedno več se jih, zlasti mlajših in mladih, odloči odzvati se izzivom predstavljanja, razlaganja, navduševanja in vključevanja zainteresiranih državljanov v znanstvene dogodke in procese. Pri tem je pomembno, da ob vedno širši ponudbi aktivnosti promocije znanosti raste tudi kvaliteta izvedb, pa naj gre za uporabo tiskanih ali elektronskih medijev. Zato je Slovenska znanstvena fundacija (SZF) že zgodaj v svojem izvajanju poslanstva na Slovenskem zasnovala in začela uresničevati promocijo odličnosti komuniciranja v zvezi z znanostjo s podeljevanjem priznanj in častnih nazivov. (vir)

Častni naslov Komunikator/-ica znanosti prejme posameznik oziroma posameznica, ki se je v letu 2018 odlikovala v komuniciranju znanosti z določeno javnostjo, ki sestavlja slovensko družbo (splošna, strokovna, politična ...) in to v kateri koli obliki (publikacija, članek, radijska ali televizijska oddaja, spletna stran, portal, razstava, film ...). Po odločitvi Znanstvenega odbora za izbor prejemnika častnega naslova "Komunikator/-ica znanosti leta 2018 je prejemnik častnega naziva prof. dr. Tomo Turk z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, in sicer za izjemno zanimivo in odmevno komuniciranje težav s plastičnimi snovmi (plastiko) ter o biodiverziteti našega planeta.

Finalisti izbora za leto 2018 pa so poleg prof. dr. Boruta Likarja z naše fakultete še prof. dr. Barbara Bajd (nekdanja sodelavka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani), doc. dr. Aksinja Kermauner (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem) ter izr. prof. dr. Matej Ogrin (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani).

 

Dr. Borutu Likarju čestitamo.

 

23. januar 2019 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo