Dr. Ruzzier o podjetniškem duhu v Sloveniji

Dr. Mitja Ruzzier, redni profesor na Fakulteti za management za področje podjetništva, je za portal mladipodjetnik.si komentiral stanje podjetniškega duha v Sloveniji. Po Amwayevem indeksu podjetniškega duha se Slovenija med 44 državami uvršča na osmo mesto.

Tehniška univerza iz Münchena (Technische Universität München) v sodelovanju z globalno družbo Amway vsako leto pripravlja in brezplačno ponuja raziskovalcem in širši javnosti mednarodno primerljive podatke o oceni državljanov glede različnih vidikov podjetniških dejavnosti.  Amwayev indeks podjetniškega duha, ki so ga letos predstavili kot sestavni del Amwayevega globalnega poročila o podjetništvu, meri mednarodno primerljive podatke o podjetniškem duhu v 44 državah in pove, kako je reprezentativni del populacije naklonjen začetku novega posla. Slovenija se uvršča na osmo mesto.

Prof. dr. Mitja Ruzzier, ki je letos postal član svetovalnega odbora Amwayevega podjetniškega pregleda, je o podjetniškem duhu v Sloveniji povedal naslednje: “Slovenija počasi okreva po nekaj letih recesije in gradi svojo prihodnost na mednarodnokonkurenčnih podjetjih, ki so usmerjena na trg, inovativna, v privatnem in jasnem lastništvu ter z zdravimi managerskimi praksami. To pomaga privlačiti talentirane in izobražene (mlade) ljudi v projekte in start-upe s prednostmi, ki pridejo šele v prihodnosti, in niso kratkoročne, kot so visoka plača in ostale koristi. To se izraža v višjem rezultatu o samoizpolnitvi in možnosti uresničevanja lastnih idej. Podjetništvo in biti podjetnik postaja zelo popularno, saj je splošna naklonjenost oseb pod starostjo 35 let 91 odstotkov, tistih z univerzitetno diplomo pa 96 odstotkov.”

8. december 2015 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo