Druženje s študenti FM ob mednarodnem dnevu študentov

17. novembra je mednarodni dan študentov, ki ga je mednarodni študentski svet razglasil v spomin na dogodke v Pragi na ta dan leta 1939. Na ta dan so se tudi pozneje zgodili za študente pomembni dogodki: napad na študente v Grčiji leta 1973 in začetek upora študentov na Češkoslovaškem leta 1989 proti tedanjemu komunističnemu režimu. Svetovni dan študentov je tako tekom let postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Našim študentom smo zato danes namenili še posebno pozornost. Pred predavanji smo jim pripravili simbolično pogostitev (hvala Pivovarni Laško Union, ki je z vodo  poskrbela, da naši celjski študenti niso bili žejni) in z njimi malo poklepetali ter jim podarili knjige, ki jim bodo prišle prav pri študiju. S študenti so se poleg strokovnih sodelavcev družili tudi visokošolski učitelji, v Kopru je jim je pridružila prodekanja doc. dr. Elizabeta Zirnstein.

Našo fakulteto obiskuje 857 študentov. V študijskem letu 2017/2018 je v programe vključenih 590 dodiplomskih, med njimi 232 brucev, in 267 podiplomskih študentov: med njimi 238 magistrskih in 29 doktorskih.

Za mednarodni utrip fakultete poskrbijo študenti iz tujine, ki prihajajo iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Finske, Francije, Italije, Kitajske, Makedonije, Nemčije, Poljske, Romunije, Slovaške, Srbije, Španije, Turčije in Ukrajine.

Vsem našim študentom čestitamo ob mednarodnem dnevu študentov. Ponosni smo, da obiskujejo našo fakulteto in jim želimo veliko študijskih uspehov, nepozabnih študentskih doživetij in prijazno prihodnost.

 

***

Svetovni dan študentov.

Nacisti so 17. novembra 1939 zavzeli študentske domove praške univerze. Več kot 1200 študentov so deportirali v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili na mestu, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Študentje iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je mednarodni študentski svet 17. november razglasil za svetovni dan študentov.

Na ta dan so se tudi kasneje zgodili za študente pomembni dogodki. 17. novembra 1973 so tanki in oborožene sile grške vojaške hunte štiri dni in noči napadali zgradbo atenske politehnike, v katero so se zabarikadirali študentje. Natančno število ubitih študentov ni znano, kot tudi ne število študentov, ki so jih po zavzetju odpeljali na mučenje. Vendar pa je ta upor študentov predstavljal začetek konca diktature, ki se je končala julija naslednje leto. Zaradi teh dogodkov je Grčija ta dan tudi uradno razglasila za dan grških študentov.

17. novembra 1989 se je upor zgodil tudi na Češkoslovaškem. Češki in slovaški študenti so se namreč uprli vladi, ki je želela zatreti študente in njihova nasprotovanja komunističnemu režimu. Njihov upor je predstavljal začetek tako imenovane žametne revolucije na Češkoslovaškem, ki je pripeljala do padca režima. Tako na Češkem kot Slovaškem se teh dogodkov spominjajo z dnevom boja za svobodo in demokracijo.

Vsi ti dogodki pa še vedno navdihujejo študente povsod po svetu v njihovih prizadevanjih za demokratično izobraževanje in demokratično družbo. Svetovni dan študentov je tako postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Vir: Wikipedija

Mednarodni dan študentov na FM

17. november 2017 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo