festINNO 2015 presegel pričakovanja

Koper, 22. maj 2015 – Dvodnevno dogajanje v okviru festivala  inovativnosti festINNO 2015 se je včeraj končalo s svečano razglasitvijo zmagovalcev natečaja Podjetna Primorska 2015. Utrip festivala je presenetil celo organizatorje same. Festival inovativnosti je regijska čezmejna platforma za predstavitev, povezovanje in snovanje širših podjetniških aktivnosti, stičišče povezovanja akademske sfere in gospodarstva ter načrtovalcev politik podpore podjetništva. 

Dogodek že šesto leto zapored poteka v Kopru, na različnih lokacijah. Pri organizaciji dogodka so moči združili Katedra za podjetništvo s Fakultete za Management, Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, UP ZRS Center za sodelovanje z gospodarstvom, Univerzitetni karierni center Univerze na Primorskem ter Fakulteta za turistične študije – Turistica. Vodja prireditve je bil prof. dr. Mitja Ruzzier.

Drugi dan festivala inovativnosti festINNO 2015 je bil nabit s podjetniškim duhom. Začel se je s podjetniškim zajtrkom pod okriljem projekta HINT-LAB (OP Slovenija – Hrvaška 2007–2013). Predstavili so rezultate projekta, v okviru katerega so bile izvedene različne dejavnosti na področju prenosa znanja, inovacij in inovativnega managementa v turizmu na podeželju.

Sledilo je predavanje o intelektualni lastnini dr. Klemna Grošlja, ki nas je opozoril na to, da vlagatelji mlade podjetnike pogosto povprašajo o tem, ali imajo zaščiteno intelektualno lastnino, hkrati pa več kot 80 % podjetij nima prav nobene zaščite v obliki patenta ali znamke.

Na delavnici Financiranje kreativnih podjetniških idej so se udeleženci seznanili z različnimi programi in mehanizmi Evropske unije za sofinanciranje ustvarjalnih projektov. Gost delavnice je bil Luka Piškorič, pobudnik iniciativ Coworking in Crowdfunding Slovenia ter soustanovitelj in vodja kreativnega centra Poligon, ki je predstavil množično financiranje kot inovativno obliko pridobivanja zagonskega kapitala.

Nastja Mulej je predstavila sedem orodij za bolj kreativno razmišljanje. Če želite priti do 3000 idej, potem razmišljajte pozitivno, plodno in poredno.  

  3D-tehnologije so še zmeraj v porastu. Predstavil nam jih je Andrej Žužek s podjetja Intri. Pa ne samo z besedami, s seboj je imel tudi 3D-tiskalnik, da so udeleženci videli, kako naprava ustvarja 3D-oblike. Izobraževalni del smo končali z okroglo mizo o blagovnih znamkah. Iztok Hočevar je gostil dr. Majo Konečnik Ruzzier, profesorico marketinga, in Nika Klanška, uspešnega podjetnika, ki je ustvaril prepoznavno blagovno znamko FlyKly.

Sklepni del dvodnevnega dogajanja je potekal v koprskem gledališču, kjer so razglasili zmagovalce natečaja Podjetna Primorska 2015. V tekmi za najboljši poslovni načrt se je potegovalo 23 poslovnih idej, samo 10 pa se jih je prebilo v finale. 

 

V kategoriji Navigator je strokovno komisijo najbolj prepričala podjetniška skupina pod imenom Loally, ki jo vodi Tjaša Vidic, v kategoriji Optimist Vladimir in Cvetka Bernetič s poslovno idejo Marine Foulsweeper, v kategoriji Najboljši študentski projekt pa skupina Zaspanček.si, ki jo vodi študentka FAMNIT Urša Bernardič. Zmagovalna podjetniška tima v kategoriji Navigator in Optimist sta za nagrado prejela vavčer v protivrednosti 3.000 EUR, v kategoriji Najboljši študentski projekt pa vavčer v protivrednosti 1.500 EUR. Nagrajenim podjetniškim timom čestitamo in želimo uspešno realizacijo njihovih poslovnih idej.

fesfestINNO 2015

22. maj 2015 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo