FM gostil najmlajše raziskovalce iz obalno-kraške regije

Fakulteta za management Univerze na Primorskem je v študijskem letu 2017/2018 že trinajsto leto zapored koordinirala projekt Mladinsko raziskovanje v obalno-kraški regiji. V sredo, 4. aprila 2018, je potekalo zaključno srečanje letošnjega mladinskega raziskovanja, v katerem so sodelovali učenci osnovnih šol iz obalno-kraške regije. Projekt je namenjen predvsem zgodnjemu uvajanju mladih v znanost, populiziranju znanosti in tehnike ter odkrivanju mladih talentov. Regijsko srečanje v okviru projekta sofinancira Mestna občina Koper. 

Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, namen srečanja pa je predvsem spodbuditi mlade h kreativnemu razmišljanju in inovativnosti. Na letošnjem regionalnem tekmovanju je sodelovalo 16 učencev in učenk iz petih regijskih osnovnih šol, ki so pod vodstvom desetih mentorjev in mentoric pripravili osem raziskovalnih nalog. Sodelovale so OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Koper, OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen, OŠ Srečka Kosovela Sežana in Javni zavod Osnovna šola in vrtec Ankaran. Dijaki srednjih šol se letošnjega regijskega srečanja žal niso udeležili, čeprav smo prejeli prijave za oddajo raziskovalnih nalog.

Včerajšnje srečanje je bilo namenjeno zaključnim predstavitvam, sodelujoči so se na regionalnem srečanju odlično odrezali. Pet raziskovalnih nalog se je uvrstilo v prvi krog državnega srečanja, katerega zaključek bo potekal 14. maja 2018 na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota.

Najbolje ocenjena raziskovalna naloga je prejela posebno priznanje za odlično nalogo. To priznanje je prejela raziskovalna naloga iz OŠ Koper z naslovom VODa: Računalniško upravljanje s toplo vodo doma in v turizmu s področja aplikativnih inovacijskih predlogov in projektov, ki so jo pod mentorstvom Nine Luša in dr. Alenke Malej napisali Tilen Malej, Filip Umer in Jakob Golubić.

Priznanja sta podelila prodekan za razvojne naloge UP FM doc. dr. Borut Kodrič ter koordinator projekta pred. Matevž Malej, ki sta mladim raziskovalcem namenila nekaj spodbudnih besed, pohvalila sta njihovo odlično opravljeno delo ter jima zaželela veliko veselja in vztrajnosti pri nadaljnjih izzivih.

Vsem mladim raziskovalcem želimo veliko veselja pri raziskovanju tudi v prihodnje, mentorjem pa obilo zadovoljstva ob spremljanju mladih »radovednežev«, ki so željni novih znanj in kompetenc.

 

Besedilo: Blaž Korent in Ksenija Štrancar
Foto: Blaž Korent

 

5. april 2018 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo