Gostili smo seminar SURS

V ponedeljek se je v našem INNOlabu odvil Statistični seminar, ki sta ga organizirala Statistični urad RS in Statistično društvo. Udeležilo se ga je 10 učiteljev iz obalno-kraške regije.

Namenjen je bil srednješolskim učiteljem, ki želijo biti mentorji dijakom v statističnem tekmovanju - Evropskih statističnih igrah. Igre so namenjene predvsem ozaveščanju o pomenu statistike v sodobni družbi in povečevanju statistične pismenosti med mladimi. 

Uvodni del dogodka je pripravila Simona Klasinc, SURS. Predstavili so sistem tekmovanja, ki vključuje ekipe do treh dijakov v dveh kategorijah: 1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik. Igre potekajo najprej na državni ravni z izpolnjevanjem testov in analizo podatkov, najboljše ekipe pa se uvrstijo na evropsko raven, kjer pripravijo video s statistčno tematiko. Letošnja tema še ni določena, znana bo v januarju. V nadaljevanju se je udeležencem predstavil dostop podatkov preko podatkovnega portala SURS, osrednja točka je bila predvsem pravilna priprava in uporaba podatkov, pri čemer so bili potencialni mentorji opozorjeni tudi na pogoste napake, ki jih delajo dijaki.

Drugi del seminarja, z naslovom Kratek izlet v statistiko za začetnike je izvedla Katarina Muha, predavateljica na UP FM. Z udeleženci so ponovili opredelitve osnovnih statističnih pojmov, na podlagi podatkov pa spoznali tudi uporabo in pomen osnovnih statističnih metod. Za zaključek so se preizkusili v reševanju nalog iz preteklih let.

Udeleženci so bili po seminarju sicer vidno utrujeni, vendar tudi zadovoljni s pridobljenim znanjem. Ocenili so, da jim bi to služilo tudi pri sodelovanju na področju Mladinskega raziskovanja, šolskega tekmovanja v raziskovalnih nalogah, ki prav tako poteka pod okriljem Fakultete za management.

SURS Seminar 18112019

20. november 2019 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo