Gostja iz prakse o funkcionalnosti podatkovne zbirke GVIN

Pri predmetu Kontroling je v sredo, 15. novembra 2017, doc. dr. Mateja Jerman gostila strokovnjakinjo iz prakse Majo Sotošek, svetovalko na področju upravljanja odnosov s strankami v podjetju Bisnode.

Gostja iz prakse je predstavila funkcionalnosti podatkovne zbirke GVIN ter njeno uporabo v praksi. GVIN omogoča celovit vpogled v položaj podjetij na slovenskem trgu in pomaga odkriti poslovne povezave, kot so lastništvo, vodstvo in nadzorni sveti v podjetjih.

Podatke o organizacijah GVIN zajema iz javno objavljenih računovodskih izkazov, izkazuje številne kazalnike o poslovanju podjetij, poleg teh tudi podatke o blokadah TRR, člankih (iz kar 25 različnih virov), lastništvu nepremičnin (podatki GURS in Zemljiške knjige), podatke o davčnih neplačnikih, ki jih prejmejo s strani FURS, podatke o narokih (vir informacij so sodišča), pregled zgodovine poslovanja fizičnih oseb na vodilnih položajih (register – Ajpes), podatke o transakcijah v povezavi z davčnimi oazami (podatki Urada RS za preprečevanje pranja denarja) in pa tudi informacije o prejemkih od proračunskih uporabnikov – supervizor. Na osnovi dolgoletnih izkušenj so oblikovali metodologijo za določanje bonitetne ocene, ki se v praksi kaže kot dober pokazatelj finančnih težav organizacije. Poleg vsestranske uporabe podatkovne zbirke GVIN pri vsakodnevnih poslovnih odločitvah je gostja študentom pokazala tudi, kako lahko poiščejo nabor podjetij, ki so uspešna in kot taka zanimiva za potencialno zaposlitev v prihodnosti.

 

23. november 2017 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo