Gostujoči predavatelj predaval tudi študentom Prava za management

Na magistrskem študijskem programu Pravo za management je poljski gost Katedre za pravo dr. Grzegorz Kozieł popestril pedagoško delo pri predmetu Tržno pravo, ki ga predava izr. prof. dr. Danila Djokić. V predavanju z naslovom Intellectual property law in Poland as a potential element of commercial law je na primeru Poljske predstavil pravo intelektualne lastnine kot možni element zakonske uredbe na področju gospodarskega prava.

Na povabilo izr. prof. dr. Danile Djokić je poljski strokovnjak na področju prava intelektualne lastnine širil obzorja znanja tudi študentom podiplomskega študija Pravo za management. Dr. Kozieł je začel s kratko predstavitvijo ozadja in osnov zakona o intelektualni lastnini. Pojasnil je razlike med avtorskimi pravicami, patenti, enotnim patentom, blagovnimi znamkami in poslovnimi skrivnostmi. Osredotočil se je na pomembnejše kategorije blaga oziroma izdelkov, ki so pomembne za poslovno prakso. V nadaljevanju je predstavil poljsko zakonodajo s področja prava intelektualne lastnine. Skozi razpravo so udeleženci primerjali slovensko in poljsko zakonodajo o varstvu intelektualne lastnine. Ugotovili so, da med državami ni večjih razlik, zlasti zaradi popolnega izvajanja in usklajenosti z direktivami in predpisi Evropske unije.

Gostujoči predavatelj je poudaril, da je intelektualna lastnina pomembna za poslovanje podjetja, saj spada med neopredmetena sredstva. Konkurenca in pravo intelektualne lastnine morata delovati z roko v roki, saj le tako lahko spodbujata gospodarsko rast in potrošnikom zagotavljata dostop do širokega nabora inovativnih in ustvarjalnih izdelkov in storitev po sprejemljivih cenah. Evropska unija potrebuje privlačne, dostopne in učinkovite pravice intelektualne lastnine.

Gostujočega predavatelja smo na Fakulteti za management gostili v tednu Katedre za pravo UP FM, v katerem na fakulteti potekajo različni dogodki, povezani s tematiko s področja prava. Dr. Kozieł je našo fakulteto obiskal v okviru Erasmus izmenjav za visokošolske učitelje.

 

Zapis: Jasmina Primc, študentka
Foto: Majda Kanižaj, študentka

 

V tednu Katedre za pravo UP FM še posebej vabljeni na okroglo mizo Dva tedna po uvedbi GDPR - kje se zatika in kako naprej?,  ki bo v ponedeljek, 11. junija 2018, ob 14.30 v veliki predavalnici na Fakulteti za management  (Cankarjeva 5). Med gosti omizja bosta tudi mag. MATJAŽ DREV,  državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu RS, in UROŠ CUDER, pooblaščenec za varstvo podatkov, URSUS PRO.

Vljudno vabljeni!
7. junij 2018 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo