Najmlajši raziskovalci predstavili svoje raziskovalne naloge

Fakulteta za management Univerze na Primorskem je v študijskem letu 2015/2016 že enajsto leto zapored koordinirala projekt Mladinsko raziskovanje v obalno-kraški regiji. V sredo, 6. aprila 2016, je potekalo zaključno srečanje letošnjega mladinskega raziskovanja, v katerem so sodelovali učenci osnovnih šol in srednjih šol iz obalno-kraške regije. Projekt je namenjen predvsem zgodnjemu uvajanju mladih v znanost, populiziranju znanosti in tehnike ter odkrivanju mladih talentov.

Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, namen srečanja pa je predvsem spodbuditi mlade h kreativnemu razmišljanju in inovativnosti. Na letošnjem regionalnem tekmovanju je sodelovalo 12 učencev in učenk iz treh regijskih osnovnih šol in 5 dijakinj iz dveh regijskih srednjih šol, ki so pod vodstvom šestih mentoric pripravili osem raziskovalnih nalog. Sodelovale so OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen, OŠ Srečka Kosovela Sežana, OŠ Vojke Šmuc Izola, Šolski center Srečka Kosovela Sežana – Gimnazija Sežana in Srednja šola Izola.   

Včerajšnje srečanje je bilo namenjeno zaključnim predstavitvam, sodelujoči so se na regionalnem tekmovanju odlično odrezali. Vse raziskovalne naloge so se uvrstile v prvi krog državnega srečanja, katerega zaključek bo potekal 16. maja 2016 na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota.

Med osnovnošolskimi in srednješolskimi sta najbolje ocenjeni raziskovalni nalogi prejeli posebno tudi priznanje za odlično nalogo. To priznanje sta prejeli raziskovalna naloga iz OŠ Antona Šibelja - Stjenka iz Komna z naslovom Oddaljenosti in krivulje v ravnini s področja matematike in logike, ki so jo pod mentorstvom Lucije Filipčič Križaj napisali Tilen Komel, Bor Križaj in Dominik Uršič ter raziskovalna naloga iz Šolskega centra Srečka Kosovela  Gimnazija iz Sežana z naslovom Vpliv osebnosti na doživljanje stresa s področja psihologije in pedagogike, ki jo je pod mentorstvom mag. Alenke Kompare napisala Katrin Češčut.

Priznanja sta podelila vodja projekta doc. dr. Igor Stubelj ter koordinator projekta pred. Matevž Malej, ki sta mladim raziskovalcem namenila nekaj spodbudnih besed, pohvalila sta njihovo odlično opravljeno delo ter jima zaželela veliko veselja in vztrajnosti pri nadaljnjih izzivih.

Organizatorji ugotavljajo, da se kakovost nalog iz leta v leto izboljšuje, ocenjevalci so takšnega trenda veseli in upajo, da se v prihodnjih letih ne bo ustavil. Vsem mladim raziskovalcem želimo veliko veselja pri raziskovanju tudi v prihodnje, mentorjem pa obilo zadovoljstva ob spremljanju mladih »radovednežev«, ki so željni novih znanj in kompetenc.

Foto: Samo Onič

 

 

Mladinsko raziskovanje 2016

7. april 2016 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo