Okrogla miza o beguncih

V okviru Dnevov Fakultete za management 2016 je v četrtek, 17. marca 2016, ob 19. uri v avli palače Armerija v Kopru potekala okrogla miza z naslovom Begunci, humanitarna in vojaška paradigma: po čem se spraševati in kaj storiti? Uvedla in povezovala jo je dr. Vlasta Jalušič, v razpravi pa so sodelovali dr. Primož Šterbenc, dr. Sandra Bašič Hrvatin, dr. Friderik Klampfer in Maja Ladić.

Spregovorili so o vzrokih za katastrofalne vojne v Afganistanu, Iraku in predvsem Siriji ter o političnih možnostih za njihovo ustavljanje, o (ne)etičnosti omejevanja priseljevanja, o problematičnem diskurzivnem okvirjanju poročanja v medijih in o odgovornosti medijev za ustvarjanje rasizma ter o mikro perspektivi dogajanja ob prihodu beguncev »tukaj in zdaj«.
V debati smo premišljali, kakšna je odgovornost politike in nas državljanov Republike Slovenije in Evropske unije za sedanjo situacijo ter kakšno vlogo igra rasizem pri tem, kako begunce obravnavamo in kako probleme same poimenujemo.

Okrogla miza je bila izvedena v sodelovanju Fakultete za management in Fakultete za humanistične študije, ki skupaj izvajata magistrski študijski program Politologija: študij politike, etike in družbe, ter Mirovnega inštituta. V okviru izvajanja tega študijskega programa bodo podobni dogodki o aktualnih temah organizirani tudi v naslednjih mesecih.

  

23. marec 2016 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo