Poletna šola politologije: (Ne)enakost v vseh dimenzijah

Poletna šola Politologije je potekala od petka, 26. maja, do nedelje, 29. maja, v krasnem ambientu Pokrajinskega muzeja Koper. Skupaj s približno 30 udeleženkami in udeleženci smo se letos posvetili temi enakosti in neenakosti.

Potem ko nas je prijazno pozdravila in nagovorila prodekanja za izobraževanje dr. Elizabeta Zirnstein, smo po uvodu dr. Vlaste Jalušič prvi večer poslušali predstavitev dr. Sreča Dragoša in dr. Vesne Leskošek. Spregovorila sta o večanju neenakosti in revščine v Sloveniji glede na preostanek Evrope, hkrati pa sta predstavila, da neenakost tudi v najbogatejših državah sveta vpliva na večino kazalnikov dobrobiti prebivalstva.

V soboto smo poslušali dve predavanji, in sicer dr. Tončija Kuzmanića o umeščanju koncepta enakosti v tradiciji politične misli ter dr. Primoža Šterbenca o socialnoekonomski misli v islamu. Vmes so nam dr. Gorazd Kovačič, Katarina Vučko in dr. Lana Zdravković spregovorili o ekonomskih neenakostih, diskriminaciji in antidiskriminacijskih mehanizmih ter kratenju pravic tistim brez državljanstva – migrantom in izbrisanim.

Po sobotnem večernem druženju smo v nedeljo skupaj z Lenartom Kučićem, dr. Sandro Bašić Hrvatin in dr. Igorjem Bijukličem razpravljali še o iluzijah enakosti v digitalnem medijskem prostoru. Sledil je brodet in po njem zaključni razgovor z udeleženkami in udeleženci, kjer smo poleg refleksij nabirali tudi ideje za še boljšo poletno šolo naslednje leto.

 

Zapis: dr. Vlasta Jalušič 
Foto: Igor Bijuklič, Ernest Ženko

Poletna šola politologije 2017

1. junij 2017 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo