Poletna šola politologije – Svoboda: vprašanje ali odgovor?

Pretekli konec tedna (26.–28. avgusta 2016) je v Kopru potekala prva poletna šola politologije z naslovom Svoboda: vprašanje ali odgovor? Organizirala jo je Fakulteta za management v okviru magistrskega študijskega programa Politologija: študij etike, politike in družbe in v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper. Poletna šola je s svojo aktualno tematiko pritegnila 35 udeležencev.

V sklopu poletne šole so potekale tri okrogle mize in tri predavanja, katerih rdeča nit je bila naslovna tema – svoboda. Na prvi okrogli mizi z naslovom Načini razumevanja svobode v zgodovini politične misli so dr. Tonči Kuzmanić, dr. Vlasta Jalušič in dr. Rok Svetlič zarisali lok zgodovinskega razumevanja svobode v različnih političnih teorijah, od antike do današnjih dni.

Na drugi okrogli mizi z naslovom Kaj je s svobodo v mediatizirani družbi? so sodelovali dr. Ernest Ženko, dr. Sandra Bašić Hrvatin in dr. Igor Bijuklič. Osrednja tema okrogle mize je bilo vprašanje, kaj se pravzaprav dogaja s svobodo v pogojih sodobne družbe, kjer imajo mediji in njihova reprezentacija realnosti vse večjo moč nad tem, da nam kažejo določeno sliko sveta, ki pomembno vpliva tako na naše razumevanje svobode kot tudi na našo svobodo.

Tretja okrogla miza z naslovom Svoboda in aktualni politični dogodki v Sloveniji je izhajala iz konkretnih aktualnih političnih dogodkov v Sloveniji, ki so jih udeleženci okrogle mize dr. Tonči Kuzmanić, dr. Andraž Teršek in dr. Primož Šterbenc obravnavali v luči vprašanja svobode.

Poleg okroglih miz so se zvrstila še tri predavanja. V prvem predavanju z naslovom Govoreči in razmišljujoči ali o razmerju med svobodo in pravilnostjo, je dr. Andraž Teršek govoril o sodobnem in aktualnem razumevanju svobode. Dr. Primož Šterbenc se je v predavanju z naslovom Svoboda za Palestince? dotaknil predvsem vprašanja kako misliti Palestino v povezavi z vprašanjem svobode. V tretjem predavanju z naslovom Kaj bi svoboda lahko pomenila danes? je dr. Tonči Kuzmanić na osnovi zgodovinske razlage pojma svoboda poskušal pojasniti, kako bi lahko razumeli svobodo tukaj in zdaj.

Se vidimo na poletni šoli politologije 2017!

31. avgust 2016 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo