Slovesno odprtje prve evropske podružnice ruske univerze Lomonosova v Kopru

Skupna prizadevanja Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega sodelovanja so pripeljala do ustanovitve prve evropske podružnice te elitne ruske univerze, ki so jo včeraj s svečano in slavnostno akademijo tudi uradno odprli. Rektorja obeh univerz prof. dr. Dragan Marušič in akad. Viktor Sadovniči sta podpisala Akt ustanovitvi Podružnice moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru. Slovesnosti se je udeležilo več kot sto gostov, med njimi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. dr. Doku Zavgajev, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predsednik Istrske županije Valter Flego, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pravoslavni duhovnik Dejan Mandič in številni drugi ugledni gostje.

Ustanovitev skupne podružnice je plod triletnega sodelovanja med Fakulteto za management Univerze na Primorskem in Moskovsko šolo ekonomike Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova, ki sta tudi pobudnici skupnega izobraževanja za boljše gospodarsko sodelovanje. Skupna podružnica obeh univerz je tako v Kopru prvo evropsko izobraževalno središče Lomonosova, kar postavlja mesto Koper v vlogo prvega evropskega stičišča med Evropo in Rusijo na področju znanstveno-raziskovalnega in gospodarskega sodelovanja.

Rektor primorske univerze prof. dr. Dragan Marušič je v pozdravnem nagovoru izpostavil širši pomen novega izobraževalnega središča za slovensko-rusko gospodarsko sodelovanje in tudi sodelovanje na drugih področjih. Menil je, da nova univerzitetna ustanova pomeni velik napredek ne le za Koper, temveč za celotno državo. Rektor ruske univerze akad. Viktor Sadovniči je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da je ustanovitev koprske podružnice velik dosežek, ki utrjuje zgodovinsko, kulturno in duhovno bližino slovenskega in ruskega naroda.

Sledili so govori državnega sekretarja, obeh županov in ministra. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu mag. Aleš Cantarutti je izpostavil, da v današnjem svetu zgolj kupoprodajni odnosi niso dovolj, saj morajo dolgoročna partnerstva med podjetji temeljiti na skupne razvoju in inovativnosti ter si prizadevati za skupen vstop na tretje trge. Sodelovanje med univerzama bo zagotovo tudi dodana vrednost gospodarskih odnosov med državama, je še dejal.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izpostavil, da je ustanovitev podružnice velika pridobitev ne samo za Koper in Primorsko, ampak tudi za Slovenijo ter da je izjemno pomembna za slovensko-rusko gospodarsko in drugo sodelovanje. Zadovoljen je, da so projekt skupnega izobraževalnega središča kljub težavam vendarle uspeli uresničiti. Po njegovem prepričanju bodo izmenjave med profesorji in študenti dodaten zagon za gospodarsko sodelovanje z Rusko federacijo.

Po končanih govorih sta rektorja prof. dr. Dragan Marušič in akad. Viktor Sadovniči podpisala Akt o ustanovitvi podružnice Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova.

Na Fakulteti za management smo v tem študijskem letu v okviru skupnega izobraževanja že začeli izvajati magistrski študijski program Ekonomija in finance, ki je enak programu, kot ga izvajajo v Moskvi.
"Radi bi dobili vsaj enega ali dva res dobra študenta iz vsake evropske države. Šola jim bo zagotavljala vstop v evropska podjetja, ki delujejo na ruskem trgu,  in v ruska, ki delujejo na evropskem trgu. Že med študijem bo veliko prakse. Pridobili bodo dober vpogled v obe korporativni strukturi in dve diplomi: Univerze na Primorskem in državne univerze Lomonosova. Za popolno uveljavitev podružnice bomo predvidoma potrebovali štiri leta,« je za časopis Primorske novice povedal naš dekan prof. dr. Matjaž Novak ob začetku študijskega leta.

Fotografije z dogodka si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji (foto: Alen Ježovnik, Univerza na Primorskem).

Vabljeni k ogledu posnetka slavnostne akademije ob ustanovitvi podružnice Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru (snemalec Damjan Muhič).

Novica o dogodku na portalu Univerze na Primorskem UP budi: V Kopru ustanovljena prva podružnica Univerze Lomonosova v Evropi.

 

Objave v medijih:

 

Preberite še:

Ustanovitev Podružnice Moskovske državne univerze M.V. Lomonosov v Kopru

21. november 2017 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo