Strokovna ekskurzija študentov FM

Koper, Celovec, Frankfurt, 4. maj 2015 – Študentski svet Fakultete za management je konec aprila organiziral strokovno ekskurzijo v Celovec in Frankfurt. V Celovcu so obiskali Univerzo Alpe-Adria. V Frankfurtu jim je vrata odprla Nemška zvezna banka, ogledali pa so si tudi nekatere druge znamenitosti mesta ob Majni.

 

»V četrtek, 23. 4. 2015, smo se iz Kopra podali proti Univerzi Alpe-Adria v Celovcu (Alpen-Adria Universität Klagenfurt, AAU), kjer so nas pričakali trije študenti ter dva predstavnika zaposlenih. Predstavili so nam univerzo ter nam razkazali glavne prostore in okolico (univerzitetno knjižnico, športni center, predavalnice …). Nato so nas popeljali do tehnološkega parka – Lakeside Park–, kjer nam je eden od zaposlenih, ki pomaga študentom pri zagonu novih podjetij, razkazal in predstavil namen samega parka, ki omogoča povezovanje študentov s podjetji ter ponuja prostor in pomoč pri nastajanju mladih podjetij. Zunanjost stavb je večinoma iz lesa, strehe pa so krite s travo, da arhitektura ne izstopa iz okolice. Skrbijo za primerno umeščenost univerze in parka v lokalno okolje. Obisk univerze nas je zelo navdušil, zlasti smo bili veseli toplega sprejema študentov in zaposlenih.

 

 

Po ogledu smo ekskurzijo nadaljevali z vožnjo mimo Salzburga, Münchna in Nürenberga do Frankfurta, kamor smo prispeli v poznih nočnih urah. Za najbolj zagrete je sledila žurka v hotelu.

 

V petek, 24. 4. 2015, smo dan začeli z ogledom Nemške zvezne banke, kjer so nam predstavili njeno delovanje in vpetost v bančni sistem. Pojasnili so vlogo banke pri sodelovanju z ECB, način poslovanja banke ter načrte za prihodnost.

Nato smo si privoščili razgled s četrte najvišje stavbe v Frankfurtu – to je Main Tower, s katerega smo imeli pogled na celotno središče Frankfurta, vse do reke Majne in še naprej. Na poti do starega dela mesta in trga Römerberg smo se ustavili še pri znameniti skulpturi znaka za evro nemškega umetnika Ottmarja Hörla, ki stoji pred Evropsko centralno banko. Ogledali smo si še preostale dele mesta, dan pa smo končali z obiskom ene od frankfurtskih diskotek.

 

 

 

Tretji dan smo začeli z ogledom hiše in muzeja najpomembnejšega nemškega književnika Johanna Wolfganga Goetheja z zbirko slik, knjig in kipov. Hiša je bila med bombardiranjem Frankfurta med drugo svetovno vojno uničena, vendar jo je dal Otto Volger med letoma 1947 in 1951 obnoviti, tako da je čim bolj podobno originalu. Goethejev muzej se je odprl hkrati s prenovljeno hišo leta 1954.

Sprehodili smo se do novozgrajene Evropske centralne banke, kjer smo si lahko ogledali le zunanjost, saj ogled notranjosti ni mogoč zaradi selitve zaposlenih in opreme iz stare stavbe v novo. Ogledali smo si še zunanjost frankfurtske borze, ki je največja v Nemčiji in ena večjih na svetu, in se za konec ustavili še v največjem frankfurtskem nakupovalnem središču – Skyline Plaza. Sledilo je nočno žuranje v enem izmed lokalov v središču mesta.

V nedeljo dopoldne smo krenili proti Sloveniji, kamor smo prispeli v nočnih urah.«

 

  

4. maj 2015 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo