Študenti FM obiskali Prago

Študentski svet Fakultete za management je konec aprila za naše študente organiziral izlet v Prago. Obiskali so Karlovo univerzo in Ekonomsko fakulteto ter si ogledali znamenitosti češke prestolnice. Prekratko, vendar polno odlične energije, novih sklenjenih prijateljstev, deljenega znanja, predvsem pa spoznavanja samega sebe.

Študenti Fakultete za management smo se v sredo, 20. 4. 2016, v večernih urah odpravili na izlet v Prago. Pot nas je vodila mimo Ljubljane, Maribora, Dunaja in Brna do Prage, kamor smo prispeli naslednji dan v dopoldanskih urah. Tam smo najprej obiskali Karlovo univerzo in Ekonomsko fakulteto, kjer smo izvedeli kar nekaj zanimivih stvari o Češki. Predstavili so nam tudi glavne ekonomske kazalce in posebnosti ekonomskega okolja ter nekaj zanimivosti o podjetju Škoda, ki proizvaja avtomobile. Po ogledu kampusa samo se odpravili do hotela, kjer smo bili nastanjeni tisti dan.

Po krajšem počitku ter neprespani noči smo se odpravili na potep po bližnji okolici in si privoščili odlično večerjo. Pivo seveda ni manjkalo, saj smo bili vendarle v državi piva. Zvečer pa smo se s podzemno železnico odpravili v klub, kjer smo se zabavali do jutranjih ur.

V naslednjih dneh smo si ogledali trg sv. Venčeslava, ki mu kraljuje mogočni Narodni muzej, obdajajo pa ga številni hoteli in trgovine. Sprehod smo nadaljevali po ulici na Prikope do Smodniškega stolpa, skozi katerega smo vstopili v staro mesto. Na trgu  so nas pričakali številni ulični umetniki, ogledali smo si spomenik Jana Husa in ob polni uri občudovali procesijo nad Orlojem. Seveda si nismo pozabili ogledati Židovske četrti, kjer je tudi najstarejša še stoječa sinagogo v Evropi.

Ker smo imeli kar nekaj prostega časa, smo tako sami raziskovali Prago. Ogledovali smo si kavarne, pivnice in trgovine, ki smo jih našli na vsakem koraku, opazovali, kako so različne kulture in ljudje z vsega sveta tako ali drugače pustili svoj pečat v Pragi. En večer smo preživeli na Boat Partyju – dveurni vožnji po reki Vltavi, kjer smo občudovali praške znamenitosti in se obenem pozibavali v ritmih odlične glasbe DJ-a. Tako smo vsak dan na drugačen način spoznavali praško nočno življenje.

Z lokalno vodičko smo si ogledali tudi Hradčane. Na gradu, ki je vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot največji grad na svetu, je svoj pečat pustil tudi naš arhitekt Jože Plečnik. V Pragi so odkrili prvi javni spomenik v čast Jožeta Plečnika. Prelep razgled z grajskega griča smo pustili za seboj, ko smo se po ozkih ulicah Male Strane podali do Karlovega mostu – najznamenitejšega mostu v Pragi, polnega skrivnosti in zanimivih zgodb iz preteklosti. V starem mestu je najimenitnejši Staromestni trg s Staro mestno hišo in njeno astronomsko uro iz 15. stol., s spomenikom Jana Husa ter številnimi drugimi pomembnimi palačami in cerkvami. Vaclavske namesti so kraj, kjer srce mesta najmočneje utripa. Pod “konjem” (Vaclavov spomenik) se Pražani dogovarjajo za sestanek. Mesto ima poleg Karlove univerze, ki je najstarejša univerza v srednji Evropi, še sedem drugih univerz. 

Vsak dan v Pragi je bil po svoje zanimiv, še posebno zadnji dan, ko smo imeli malo “turo” po mestu in smo ga končali s skupno zabavo, za katero je poskrbel naš odlični Gregor Mulev.

Lahko bi rekli da je bil izlet – kot vse lepe reči – prekratek, vendar poln odlične energije, novih sklenjenih prijateljstev, deljenega znanja, predvsem pa spoznavanja samega sebe.

 

Zapis: Janja Klančar, tajnica ŠS UP FM

Študenti FM v Pragi

29. april 2016 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo