Študenti obiskali pospeševalnik start-up podjetij

V okviru predavanja pri predmetu Podjetniško delovanje pri doc. dr. Jani Hojnik, so dodiplomski študenti 2. letnika Fakultete za management iz študijskega središča Celje obiskali prvi pospeševalnik start-up podjetij v regiji jugovzhodne Evrope ABC Accelerator v Ljubljani.

Kreativnost. Drugačnost. Inovativnost. To je le nekaj od številnih karakteristik, s katerimi lahko opišemo pospeševalnik ABC Accelerator v Ljubljani, ki podjetjem z že izoblikovanim izdelkom ponuja trimesečne programe z mednarodno podporo, razvojnim kapitalom, dostopom do globalne mreže vlagateljev in tehnološke infrastrukture. Ekipa ABC Acceleratorja deluje kot neka gonilna sila, kot mentor tem podjetjem. Najhujše namreč je, če svojega izdelka ne znaš primerno prodati na trgu. Naloga pospeševalnika ABC pa je prav ta, da start-up podjetja povežejo s trgom, najprej slovenskim, nato jugovzhodnim in pozneje še globalnim.

Njihov program se izvaja dvakrat na leto, traja pa tri mesece. Prvi njihov program se je začel 30. marca letos na temo pametnih mest, drugi pa se bo izvajal jeseni in bo bolj primeren za start-upe, ki delujejo na področju zdravja. Morda se sprašujete, kaj ima ABC Accelerator od tega, kako pridobijo ustrezen kapital oziroma zaslužek. Podjetja morajo ob vstopu v zameno za pomoč pospeševalnika podpisati ustrezno pogodbo, v kateri je zapisano, da je ABC Accelerator ob sklenitvi pogodbe lastnik osemodstotnega deleža.

Zelo zanimiv se mi je zdel njihov nenavadni delovni čas. ABC Accelerator se odpre ob 6. uri zjutraj in se zapre ob polnoči, saj imajo po navadi podjetja dve delavnici na dan, oblikovanje novih start-upov pa je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko časa. Prav to njihovo zagnanost in željo po uspehu predstavljajo njihove statistike, saj kar 80 odstotkov podjetij svoj izdelek uspešno lansira na trg. Veliko je sodelovanja z mentorji, veliko je testiranja izdelkov … Po nekem uvodnem usposabljanju mlada podjetja nadaljnje tri mesece navezujejo stike z morebitnimi partnerji, distributerji in vlagatelji. Menim, da je prav to ena od konkurenčnih prednosti tega programa, druga konkurenčna prednost pa je definitivno lokacija. ABC Accelerator v Ljubljani ima prostore v BTC-ju, kar pomeni, da je ogromno možnosti za takojšnjo navezavo stikov.

V okviru ABC Acceleratorja deluje tudi ABC Hub, ki se predstavlja kot nekakšen epicenter za prostorsko in vsebinsko rešitev za mlada podjetja in za mlade podjetnike od 20. do 30. leta starosti. ABC Hub je opremljen z inovativnimi pisarnami, svojim članom ponuja prijetno delovno okolje, da delujejo pametno, organizirano, da razvijajo hitreje in da povečajo možnost za uspeh svojega start-upa oziroma mladega podjetja.

ABC Accelerator je pot prihodnosti in menim, da zelo pozitivno, nadobudno zastavljena ideja, saj združuje mlade kreativne ljudi, znanje, omogoča poslovne vezi, ponuja dostop do ABC pospeševalnika in dostop do mednarodnih vlagateljev. Je neko stičišče idej, poznanstev in zanimivih dogodkov.

 

Zapis: Lea Jurhar, študentka

14. november 2016 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo