Začel se je … festINNO

Koper, 21. maj 2015 – Podjetniški dogodek leta na Obali festINNO 2015 je v polnem teku. Festival inovativnosti je regijska čezmejna platforma za predstavitev, povezovanje in snovanje širših podjetniških aktivnosti, stičišče povezovanja akademske sfere in gospodarstva ter načrtovalcev politik podpore podjetništva.

 

Dogodek že šesto leto zapored poteka v Kopru, na različnih lokacijah. Pri organizaciji dogodka so moči združili Katedra za podjetništvo s Fakultete za Management, Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, UP ZRS Center za sodelovanje z gospodarstvom, Univerzitetni karierni center Univerze na Primorskem ter Fakulteta za turistične študije – Turistica. Vodja prireditve je prof. dr. Mitja Ruzzier.

 

'Pot od osnovne ideje do končnega izdelka ni premočrtna. Polna je ovinkov in zanimivih doživetij. Dobrodošli na festivalu inovativnosti,' je dvodnevno dogajanje pognal v tek rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.

 

Tekom dneva se je zvrstilo deset različnih dogodkov, povezanih s podjetništvom in inovativnostjo. Štiri dogodke so organizirali študenti Fakultete za management sami, ki so na fakulteto pripeljali več kot enajst različnih podjetnikov, da bi čim več študentov srkalo iz njihovih izkušenj.

 

 

 

Dogodek Od začetnika do izkušenega podjetnika je bil namenjen vsem, ki jih mika, da bi se podali v svet podjetništva. Študenti so ob kavi poklepetali s podjetniki, izvedeli, kakšni so prvi koraki v svet podjetništva, pa tudi s katerimi pastmi in težavami so se in se še srečujejo podjetniki na svoji poslovni poti.
Ena skupina študentov Fakultete za management je organizirala inovacijski izziv na temo kako lahko poživimo Titov trg v Kopru. Študenti so snovali ideje za poživitev koprskega Titovega trga in jih na koncu tudi predstavili.

Študenti na magistrskem programu so skozi podjetniške zgodbe predstavili rezultate svojih raziskovanj pri podjetniških predmetih.

Na popoldanski kavi s podjetniki so podjetniki predstavili svoje podjetniške zgodbe. Organizirano je bilo hitro spoznavanje podjetnikov na način »speed dating«. Študenti so pripravili tudi srečelov.

Manjka ni niti gost iz tujine. Dr. Guido Bortoluzzi s tržaške univerze je spregovoril o tem, kako podjetja danes tekmujejo z inoviranjem poslovnih modelov.

 

    

 

K prvemu dnevu so prispevali tudi  drugi partnerji. Center za sodelovanje z gospodarstvom Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem in Fakulteta za dizajn sta pripravila predstavitev mentorskih zgodb v podjetništvu. Štirje mentorji in njihovi mentoriranci so govorili o svojih izkušnjah na področju oblikovanja dizajnerskih idej, podjetništva, organizacije dogodkov in financiranja podjetniških idej, ki so jih pridobivali s pomočjo projekta »Creative Start UP«.

Center za sodelovanje z gospodarstvom Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem je pripravil tudi recepte za uspešno poslovanje. Dva mlada podjetnika, en že uveljavljen na področju kreativnih industrij in svetovalci podjetniške podporne mreže Enterprise Europe Network so udeležencem približali priložnosti in izzive poslovnega sveta.

 

    

 

Univerzitetni karierni center je pripravil karierno borzo. Pet potencialnih delodajalcev (ZRS Bistra Ptuj, Herbio Žalec, Središče Rotunda iz Kopra, Turistično združenje Izola in Actual IT iz Kopra) je udeležencem predstavilo, kaj iščejo pri novih sodelavcih oziroma možnosti sodelovanja z Univerzo na Primorskem ter vključevanja študentov v njihove delovne procese.

 

 

Vrhunec prvega dne dogajanja v okviru festivala inovativnosti pa so bili Podjetniški UPi. Na okrogli mizi na temo Različni podjetniki, različne zgodbe, ki jo je moderirala izr. prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel, so sodelovali Nastja Kramer (Malinca d. o. o.), Miha Prebil (Coinvest), Matevž Slokar (podjetnik) in Metka Šori (NOWAst3), ki so govorili o svojih podjetniških izkušnjah. Po razpravi so sledile video predstavitve najboljših poslovnih modelov študentov Fakultete za management in Fakultete za turistične študije –Turistica v študijskem letu 2014/2015. Na koncu pa še najslajše – podelitev nagrad zmagovalcem natečaja. Med zmagovalne poslovne modele so se uvrstili: 1. LED Slippers, 2. Otroški copatki in 3. Povodec za pse.

 

Zanimanje za podjetništvo in inovativnost raste. Tako vsako leto beležimo več udeležencev in več zanimanja s strani podjetnikov za predstavitev svojih inovacij.«

 

21. maj 2015 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo