Gost iz prakse: Odprti podatki - surovina 21. stoletja za razvoj inovativnih digitalnih rešitev

18. 3. 2021 13.00 | Fakulteta za management, Koper, na daljavo

gost iz prakse 

 

 

Mag. Aleš Veršič 

bo študentom pripravil predavanje

ODPRTI PODATKI - surovina 21. stoletja za razvoj inovativnih digitalnih rešitev

 

ZOOM | 18. marec 2021 | ob 13:00

Fakulteta za management UP

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku

POVEZAVA DO DOGODKA

 

Mag. Aleš Veršič bo na predavanju študentom predstavil:

  • kaj so odprti podatki,
  • zakaj odpirati podatke,
  • kako do odprtih podatkov,
  • ekosistem odprtih podatkov ter
  • podatki, gonilo razvoja digitalne družbe - primeri uporabe odprtih podatkov.

 

Ali ste vedeli, da je Slovenija na indeksu OECD OurData na 10. mestu? Slovenija je leta 2019 skočila z 19. na 10. mesto.

Moja glavna naloga je vodenje IT projektov v slovenski vladi. Trenutno vodim dva projekta, in sicer sistem prenove in razvoja za odpiranje podatkov javnega sektorja, drugi projekt pa je povezan z razvojem platforme Geografski informacijski sistem.

Cilj naše ekipe za odprte podatke je ustvariti sodoben sistem odprtih podatkov, ki bi bil hrbtenica ekosistema odprtih podatkov Slovenije in ponižen in počaščen sem, da vodim to ekipo.

V preteklosti sem na Agenciji za okolje uspešno izvedel pilotni projekt za vzpostavitev sistema nadzora kakovosti prostorskih podatkov v okolju na podlagi ISO 19113 in 19114. Z ekipo smo uspešno vzpostavili sistem za distribucijo okoljskih prostorskih podatkov in Atlas okolja. Vse to so izkušnje, ki so koristne za moje trenutno delo in so temelj mojega znanja na področju odpiranja podatkov.

Dosežek, na katerega sem najbolj ponosen, je prenova sistema odpiranja podatkov v javnem sektorju in vzpostavitev slovenskega ekosistema odprtih podatkov, medtem ko smo vodji projekta z mojimi odličnimi sodelavci uspeli Slovenijo uvrstiti med naprednejše države znotraj EU in OECD držav. Pri svojem delu vedno premikam meje, saj le tako razvijamo nove stvari. Tu se čuti tudi moja strast do športa. V preteklosti sem bil ljubiteljski podvodni hokejist. To je zelo kontaktno agresiven šport, ki vas uči hitrega razmišljanja - nenehnega iskanja novih rešitev. Na vseh področjih velja enako. Zato poskušam pri svojem delu iskati nove meje, saj le tako lahko dosežemo razvoj, zlasti v državni upravi, ki je s pravili in zakoni zelo urejena. S sodelavci vedno iščem nove rešitve, lahko pa tudi porušimo zid, ki se je na prvi pogled zdel nepremagljiv.

Ker sem po srcu geograf, sem zelo blizu tudi prostorski predstavitvi okolja, v katerem živimo. Zato sem imel čast, da sem lahko vodil skupino izjemnih sodelavcev, s katerimi smo vzpostavili portal GIS. Med drugim smo odprli stare vojaške zemljevide "Spezialkarte der Oesterreichischen-Ungarnischen Monarchie" v merilu 1:75.000 iz let 1880 in 1914 in del frančiškanskega katastra iz obdobja 1818-1828. Na ta način smo slovenskim državljanom omogočili lažji dostop do arhivskih podatkov iz slovenske zgodovine.

 

Predavanje bo izvedeno v okviru predmeta Ustvarjalna inteligenca in inovativnost na dodiplomskem študijskem programu Management, pri prof. dr. Borutu Likarju

 


19. februar 2021 | FM | Predavanja

Družbena omrežja

Kazalo