Gost iz prakse: Vse o Agenciji za varstvo konkurence RS in pravilih konkurence

8. 5. 2023 16.30 | Fakulteta za management, Koper, P10

Gost iz prakse 

 

 

Andrej Matvoz, univ. dipl. prav.

(direktor Javne Agencije RS za varstvo konkurence - AVK

bo študentom predstavil 

 VSE O AVK IN PRAVILIH KONKURENCE 

predavalnica 10 | 8. maj 2023 | ob 16:30

UP Fakulteta za management

 

Andrej Matvoz je diplomiral na Pravni fakulteti v Mariboru. Izhaja iz podjetniške družine, kjer je že od mladih let uril svojo delovno etiko ter nabiral izkušnje. Redno delovno kariero je začel kot pravnik na oddelku za premoženjsko pravne zadeve na občini Hoče-Slivnica, kasneje pa nato še kot pravnik na ministrstvu ta gospodarski razvoj in tehnologijo kot skrbnik pogodb v okviru javnih razpisov EU za sofinanciranje gospodarskih podjemov. V tem času se je podal tudi na svojo podjetniško pot, kjer je izkušnje s področja prava nabiral še kot samostojni pravni svetovalec. Svoj mandat direktorja Javne Agencije RS za varstvo konkurence je začel leta 2015, kjer je do julija 2017 vodil agencijo kot vršilec dolžnosti, od 1. 7. 2017 pa kot direktor s polnim pet letnim mandatom. Leta 2023 je bil ponovno imenovan za njegov drugi in zadnji mandat na čelu AVK. V zadnjih letih se kot strokovnjak s področja konkurenčnega prava redno udeležuje javnih posvetov, delavnic in seminarjev s področja konkurenčnega prava tako doma kot tudi v tujini. V času njegovega mandata je kot direktor AVK okrepil ter aktivno sodeloval v oddelku za javno naročanje in zaščito javnega interesa v okviru AVK, reorganiziral in pohitril postopke odločanja,  ter uvedel mnoge dobre prakse na področju varovanja konkurence. Zavzema se tudi za prenovitev pravnega okvirja v smislu novega zakona za lažje, hitrejše in učinkovitejše varovanje konkurence.

 

Pri predavanju bo predstavil osnovne pojme konkurenčnega prava. Pri tem se bo osredotočil na zakonske podlage in najpogostejše kršitve le-tega, orisal probleme, ki se pojavljajo v praksi (tako pri izvrševanju pooblastil kot tudi zakonskih pomanjkljivosti). Opravil bo tudi celoten pregled delovanja AVK in predstavitev njenih instrumentov za preganjanje konkurenčno nedopustnih ravnanj. Nenazadnje pa se bo predstavil tudi primer iz prakse, ter prijemi in rešitve, ki so se uporabili v dani situaciji. 

Predavanje bo izvedeno v okviru predmeta B2PZM Tržno pravo - izbrane teme na magistrskem študijskem programu Pravo za Management, pri izr. prof. dr. Andreji Primec. 

 

Vas zanima več o magistrskem študijskem programu Pravo za management? Več o programu si preberite TUKAJ, prav tako vas vabimo, da se nam pridružite na INFORMATIVNEM DNEVU za magistrske študijske programe druge stopnje, ki bo organiziran 10. maja 2023 ob 17. uri v e-okolju ZOOM. Več informacij TUKAJ.

 

 

 


3. maj 2023 | FM | Predavanja

Družbena omrežja

Kazalo