Inavguracijsko predavanje prof. dr. Igorja Stublja

19. 4. 2024 13.00 | UP Fakulteta za management, predavalnica 4

   Inavguracijsko predavanje 

 

 

prof. dr. Igor Stubelj

    
 

 Naslov predavanja:

Indeksno investiranje in tržna učinkovitost

 

Koper | 19. april 2024 | ob 13. uri
UP Fakulteta za management | predavalnica 4

Izolska vrata 2, Koper 

 

Igor Stubelj je doktoriral na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za management. Njegovo strokovno znanje obsega področje poslovnih financ. Ima dolgoletne delovne izkušnje na področju financiranja majhnih podjetij. Na raziskovalnem področju se ukvarja z viri financiranja podjetij, zahtevano donosnostjo in stroški kapitala ter finančnimi trgi. Zaposlen je na Fakulteti za management, kjer predava pri predmetih s področja financ v slovenskih in mednarodnih angleških študijskih programih. Sodeluje tudi pri izdelavi raznih ekspertiz in pri izobraževanju in svetovanju s področja financ v podjetjih.

 

Na predavanju bo predstavljeno indeksno investiranje kot investicijsko sredstvo. Gre za pasivni stil investiranja preko vzajemnih skladov in skladov ETF.

Motivacija za raziskovanje področja je izjemna rast sredstev v indeksnih skladih, ki v zadnjem desetletju pridobivajo na priljubljenosti in na ameriškem trgu predstavljajo že polovico investiranih sredstev v delnice. Zaradi tega se odpira vprašanje, kako tovrstno investiranje vpliva na kapitalski trg, predvsem z vidika učinkovitosti določanja cen na trgu in potiskanja teh proti temeljni vrednosti. Ta vloga se namreč predvsem pripisuje aktivnemu pristopu trgovanja, ki pa z obsegom vloženih sredstev v zadnjih letih izgublja, v primerjavi z indeksnim, pasivnim načinom investiranja. Indeksno investiranje je zaradi tega deležno kritik.

Na predavanju bo opisano indeksno investiranje, vrste skladov, prednosti in slabosti stilov investiranja ter vloga indeksnega investiranja na kapitalskem trgu. Predstavljeni bodo tudi izsledki empiričnih raziskav, ki so skušale pojasniti vpliv indeksnega investiranja na ustvarjanje informacij in posledično določanje cen na trgu delnic

 

 


 

9. april 2024 | FM | Predavanja

Družbena omrežja

Kazalo