Predavanje: Mišljenje in razumevanje Bližnjega vzhoda in "Bližnjega zahoda"

25. 4. 2016 19.00 | Univerza na Primorskem, Koper, Titov trg 4, avla palače Armerija

predavanje 

 

 

dr. Primož Šterbenc
Fakulteta za management, Univerza na Primorskem 

in

dr. Tonči Kuzmanić
Fakulteta za management, Univerza na Primorskem

 

  

  Naslov predavanja:

MIŠLJENJE IN RAZUMEVANJE BLIŽNJEGA VZHODA IN "BLIŽNJEGA ZAHODA"  

 

 

Koper ǀ 25. april 2016 ǀ ob 19. uri
Univerza na Primorskem ǀ Titov trg 4 ǀ avla palače Armerija

 

VLJUDNO VABLJENI!

 

  

Dr. Primož Šterbenc in dr. Tonči Kuzmanić se bosta soočila z enim najtežjih skupkov problemov naše dobe: z razmerjem Bližnjega vzhoda in tega, kar bosta poimenovala kot "Bližnji zahod". To pomeni, da ne bosta govorila samo o "Vzhodu", pač pa bosta v kritični premislek vzela tudi "Zahod" sam.
Udeleženca bosta posebej izpostavila poglavitne zgodovinske razloge zavoljo katerih je danes na Bližnjem vzhodu tako kot je in ne drugače. Razlikovala bosta poprejšnja obdobja vpliva in podrejanja ljudstev Bližnjega vzhoda (Turški imperij, Britanski imperij, Francoski imperij ...) od današnjih, ko je v igri predvsem Ameriški (ZDA) imperij s svojimi interesi, ki pa se križajo z ruskimi, kitajskimi ter tudi evropskimi interesi in načrti. Izpostavila bosta tudi nekatera bistvena razlikovanja med ZDA in Evropo, posebej v povezavah z Natom. Na koncu bosta skušala izpostaviti možne rešitve za čedalje bolj zahtevno dogajanje na Bližnjem vzhodu (in Zahodu), ki preti, da dodatno eskalira in se razširi.
Problema radikalnega islamizma, s katerim se svet sooča zadnjih 50 let, v zadnjem času predvsem v obliki destruktivnega fenomena »Islamske države«, nikakor ni mogoče razumeti brez upoštevanja zgodovinskega konteksta oziroma zgodovine odnosov med Zahodom in muslimanskim svetom. Pri tem je nujno upoštevati, da do radikalizacije dela muslimanov po svetu v zadnjih desetletjih praviloma prihaja zaradi agresivnih vojaških intervencij oziroma dejavnosti Zahoda v muslimanskem svetu. Vojaško delovanje zahodnih sil v muslimanskem svetu v največji meri reproducira in krepi percepcijo dobršnega dela muslimanov, da Zahod neokolonialno obvladuje svet islama.
Razumevanje muslimanske percepcije zahodnega neokolonializma najprej pomeni poznavanje obdobja evropskega kolonializma v muslimanskem svetu v 19. stoletju in prvi polovici 20. stoletja. Če nismo seznanjeni z elementi kolonializma, s katerimi je mogoče vleči vzporednice v današnjem svetu, potem v veliki meri ne moremo razumeti pojava radikalnih islamističnih organizacij. Vojaški napad ZDA na Irak leta 2003 in ameriško osemletno brutalno okupacijo dežele je velik del iraških, arabskih in drugih svetovnih sunitov dojemal kot nadaljevanje (neo)kolonialnih praks. Nastanka »Islamske države« leta 2003 tudi ne moremo razumeti, če ne upoštevamo, da je v tistem času potekala »druga intifada« oziroma palestinska vstaja proti večdesetletni brutalni izraelski okupaciji. Tudi izjemno pomemben problem Palestine je namreč nastal v kolonialnem obdobju in dejstvo, da se do danes ni razrešil, temveč se nasprotno ves čas zaostruje, bistveno reproducira muslimansko percepcijo zahodnega neokolonializma. 

Predavanje bo izvedeno v okviru dejavnosti novega študijskega programa Politologija: študij politike, etike in družbe, ki ga skupaj izvajata članici Univerze na Primorskem Fakulteta za management in Fakulteta za humanistične študije. 

18. april 2016 | FM | Predavanja

Družbena omrežja

Kazalo