Mladinsko raziskovanje

Mladinsko raziskovanje je srečanje učencev in dijakov obalno-kraške regije v raziskovalnem delu, ki ga Fakulteta za management organizira pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki na republiškem nivoju organizira državno srečanje mladih raziskovalcev.

Namen mladinskega raziskovanja je uvajanje učencev in dijakov v znanost, popularizacija znanosti ter tehnike in odkrivanje nadarjenih učencev in dijakov na posameznih področjih raziskovanja. Cilj mladinskega raziskovanja pa je učence in dijake iz obalno-kraške regije v čim večjem številu spodbuditi k poglabljanju znanja, ustvarjalnosti in kreativnosti ter jih navdušiti za raziskovanje.

 

Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji 2024

UP Fakulteta za management Koper že osemnajsto leto zapored vodi in koordinira projekt Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji. Na regijskem srečanju so se z raziskovalnimi nalogami predstavili osnovnošolci in srednješolci na desetih različnih raziskovalnih področjih. Na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2023/24 se je uvrstilo dvanajst raziskovalnih nalog.

Na letošnjem regijskem srečanju se je za šestnajst prostih mest na državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki pripadajo Obalno-kraški regiji, pomerilo štirinajst raziskovalnih nalog. Osnovnošolske raziskovalne naloge so bile štiri, srednješolskih pa deset.

Prijavljene raziskovalne naloge so bile iz najrazličnejših raziskovalnih področij: ekonomije in turizma, ekologije z varstvom okolja, astronomije in fizike, biologije, interdisciplinarnih področij, psihologije in pedagogike, filozofije in sociologije, biotehnologije, gozdarstva, kmetijstva in veterine, aplikativnih inovacijskih predlogov in projektov ter kemije in kemijske tehnologije. Število prispelih raziskovalnh nalog je bilo skoraj enkrat večje kot pretekla leta, kar je na podelitvi priznanj, ki je sledila predstavitvam raziskovalnih nalog, še posebej poudaril prodekan za izobraževanje UP FM doc. dr. Borut Kodrič. Zelo pa je bi vesel, da je kvaliteta raziskovalnih nalog še vedno ostala na zelo visokem nivoju. Na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2023/24  se je uvrstilo dvanajst raziskovalnih nalog, štiri osnovnošolske in osem srednješolskih.

Izstopali sta še posebej dve raziskovalni nalogi, ena iz osnovne šole in ena iz srednje šole. Mladi raziskovalci, ki so sodelovali pri teh raziskovalnih nalogah, so prejeli posebna priznanja za odlično raziskovalno nalogo. Odlično ocenjeni nalogi sta bili: Poslušati ustnice in gledati glasove avtoric Urše Pirc, Ivane Grižon in Veronike Starc ter mentoric Barbare Skalec Volk in Martine Vrabec iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača in Posameznik v primežu podnebnih sprememb avtorja Vala Bizjaka ter mentorice Anke Gogala iz Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran.

Na zaključni prireditvi regijskega srečanja je z raziskovalnimi nalogami sodelovalo šestindvajset učencev in dijakov ter dvanajst mentorjev iz osmih šol.

Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji 2023/2024

Fakulteta za management Univerze na Primorskem organizira v šolskem letu 2023/2024 osemnajsto leto zapored tekmovanje osnovnih in srednjih šol Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji.

Razpis 58. srečanja mladih raziskovalcev Slovenija 2023

Pravilnik o projektih na področju mladinskega raziskovalnega dela

Prijavnica za regijsko srečanje

Vabilo k sodelovanju

 

Regijsko srečanje

Zaključna prireditev v okviru regijske izvedbe Mladinskega raziskovanja 2023/2024 v Obalno-kraški regiji bo v sredo, 3. aprila 2024 ob 16.00 (v predavalnicah P1, pritličje in P12, 1. nadstropje).

Okvirni program:

16.00 – 16.15     zbiranje udeležencev

16.15 – 18.15     predstavitve raziskovalnih nalog (OŠ v P12 in SŠ v P1)

18.30 – 18.45     razglasitev

 

Oddaja predprijav

Predprijave oddate po elektronski pošti na naslov blaz.korent@fm-kp.si ali po navadni pošti na naslov:

Univerza na Primorskem
Fakulteta za management
Izolska vrata 2
SI-6000 Koper

s pripisom Za mladinsko raziskovanje

 

Izdelava raziskovalnih nalog

Navodila in informacije za izdelavo nalog najdete tudi na spletni strani Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Podrobnejša vprašanja lahko pošljete na e-naslov blaz.korent@fm-kp.si ali pokličete po telefonu na 05 610 20 03 (Blaž Korent).

 

Pomembni datumi za regijsko srečanje

Oddaja predprijav: 15. februar 2024

Oddaja nalog: 13. marec 2024

Regijsko srečanje: 3. april 2024

Državno tekmovanje: 20.maj 2024

 

Povzetki predstavljenih raziskovalnih nalog

Zbornik 2024

 

Mladinsko raziskovanje na Fakulteti za management v preteklih letih

Zbornik 2023 Zbornik 2022 Zbornik 2021 Zbornik 2020

Zbornik 2019 Zbornik 2018 Zbornik 2017 Zbornik 2016 

Zbornik 2015 Zbornik 2014 Zbornik 2013 

Zbornik 2012 Zbornik 2011 Zbornik 2010 

Zbornik 2009 Zbornik 2008

 

 

Družbena omrežja

Kazalo