Aleš Pevc predstavlja tehnologijo VR/AR in njeno praktično uporabo

Koper, 14. December 2023V navdihujočem predavanju Aleša Pevca smo bili poučeni o potencialu tehnologij virtualne resničnosti (VR) in obogatene resničnosti (AR). G. Pevc je nazorno predstavil praktične aplikacije teh tehnologij v našem vsakdanjem življenju ter ponudil vpogled v njihovo uporabo na lokalnih tržnicah in podobnih mestih.

Gost iz prakse je poudaril uporabo VR očal v industriji, kjer omogočajo usposabljanje delavcev na daljavo in izboljšujejo proces zaposlovanja. Kandidatom omogočajo virtualno doživetje delovnega okolja podjetij, kar prispeva k boljši pripravljenosti na nove izzive.

G. Pevc je predstavil praktičen primer uporabe VR tehnologije s strani podjetja Audi za usposabljanje bodočih mehanikov. Poudaril je tudi zmožnost te tehnologije za povečanje produktivnosti v različnih sektorjih, na primer v proizvodnji. Navedel je tudi primer uporabe VR tehnologije s strani letalske družbe Emirates, ki potnikom omogoča virtualno doživetje potovanja v prvem razredu.

Posebej je izpostavil svoje nestrpno pričakovanje izdaje Apple Vision Pro in njegov potencial za revolucionarno vlogo pri povečanju produktivnosti ter izboljšanju zdravja s spodbujanjem boljše drže.

Po predavanju smo imeli poslušalci priložnost preizkusiti AR očala, kar je bilo zanimivo, a hkrati nenavadno in zabavno. Doživeti izboljšano resničnost in opazovati druge, kako "pobirajo" navidezne predmete, je bilo fascinantno.

Pred predavanjem G. Pevca nisem bil velik podpornik teh tehnologij, saj sem menil, da so predvsem namenjene zabavi in ljudem, ki želijo pobegniti v izmišljen svet, kot je predstavljen v konceptu Metaverse. Vendar sem po predavanju spoznal, kako nam lahko te tehnologije koristijo, saj sem postal zagovornik njihove uporabe za izboljšanje kakovosti življenja.

Predavanje je bilo izvedeno v okviru predmeta VS Podjetniški projekt na visokošolskem študijskem programu prve stopnje Management. Predavanja izvaja prof. dr. Mitja Ruzzier.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (spodaj).

Zapisal: Matej Timarac

 

Tehnologija VR/AR

18. december 2023 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo