FestINNO združuje čezmejni prostor - tudi letos rekordnih več kot 650 gledalcev

13. Festival inovativnosti je bil že 3. leto zapored v Sloveniji izveden virtualno, medem ko so italijanski del prireditve kolegi z Univerze v Udinah izvedli v fizični obliki in deloma hibridno. Izjemne vsebine, odlični gosti, zanimivi pogovori, debate, predavanja, delavnice, okrogle mize in čezmejni natečaj za najbolj inovativne poslovne ideje študentov INNOchallenge, si je tako ogledalo in prisluhnilo na različne načine več kot 650 gledalcev iz Slovenije, Italije in širše Evrope. Slovenski in mednarodni študentje, podjetniki, predstavniki podpornih institucij in zainteresirane javnosti, so si ogledali 7 različnih sekcij, v treh različnih jezikih – slovenščini, italijanščini in angleščini.

K letošnji izvedbi je že drugič zapored kot soorganizator pristopila italijanska partnerska institucija, Univerza v Udinah, ki je znatno prispevala k vsebinam in udeležbi, kar prinaša pomemben korak k uresničitvi vizije regijskega podjetniškega dogodka. Poleg navedenega, pa je vsebine prispevalo še veliko posameznikov in organizacij, ki jih smatramo za so-ustvarjalce dogodka. Letošnja rdeča nit dogodka je bila trajnost, podnaslov prireditve pa »Razvoj podjetniških priložnosti za trajnostno prihodnost«.

Letošnji FestINNO je postregel z izborom izjemno zanimivih vsebin s področja trajnosti, inovativnosti, kreativnosti, podjetniški rasti in začščiti intelektualne lastnine. Gostili smo tudi Jerneja Čopija iz podjetja Ensol 360, ki je v leto 2021 prejel tudi laskavi naslov gazela primorsko-notranjske regije.

Tokratni sustainable INNOchallenge, najbolj inovativne podjetniške ideje s trajnostno komponento je seveda prinesel tudi zmagovalce natečaja po izboru komisije, ki so bile ideje: Greener (ekipa študentov: Anise Lea Dolar, Nika Bučan, Kaja Prelovšek, Kama Saje, Lea Korošec, Maša Nedoh), Food & Wood (Danijel Rapuš, Urša Uršič, Višnja Šiljić, Anela Bajrić, Nejc Božič), Fishing gear (Lievens Runeke, Isidora Živković), 3D printed coral reef & Scuba Diving  School (Ivana Šurlan, Janko Kovačević) in Blue Adventure (Erika Bric, Ana Bitić, Ingrid Scozzai, Sandra Spasojević). Med navedenimi finalisti natečaja pa je sodelujoča publika na zaključnem dogodku za zmagovalca z online glasovanjem izbrala idejo Greener (mentorice prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel), drugo in tretje mesto pa so si delili ekipi Blue Adventure in 3D printed coral reef & Scuba Diving  School. Natečaj je bil izpeljan skupaj z RRC;  Regionalnim razvojnim centrom Koper, ki je zmagovalcem prispeval tudi bogate nagrade.

Skupina šestih punc je za svojo zmagovalno idejo Greener dejala: »Greener je podjetje, ki s svetovanjem in delavnicami pomaga drugim podjetjem, da uporabljajo bolj trajnostno pakiranje in pripomorejo k boljši prihodnosti. Ideja za podjetje Greener je nastala, saj vse redno naročamo stvari iz spleta, ampak nam hkrati ni vseeno, da z našimi naročili onesnažujemo okolje. Vsi finalisti so predstavili odlične ideje, s katerimi smo pridobile novo znanje. Ob taki konkurenci pa je zmaga res nekaj, na kar smo izredno ponosne.«

Drugouvrščena skupina Blue Adventure, ki si je mesto delila s skupino 3D printed coral reef & Scuba Diving School, pa so o dogodku zelo navdušeni: »FestINNO brought us new experiences, knowledge and, the most important part, fun! We had so much fun from beginning through the end, but the most satisfying part was to see that our idea that we built through months of work is plausible and real. This challenge made us realize that we are creative, persistent and curious. Even though we did not take this challenge seriously, we poured so much passion into making something that could actually be real in the future.«

Dogajanje na FestINNO 2021 so spremljali seveda tudi študentje, ki so bila najštevilčnejša skupina obiskovalcev. Benjamin Kralj je o dogodku dejal: »Kot predstavnik Študentskega sveta UP Fakultete za management in tutor 3.letnikov moram prireditev prav osebno pohvaliti. Organizacija in potek včerajšnjih delavnic FESTINNA je bila na zelo visokem nivoju. Odziv sošolcev je bil izjemno saj je bila to res zanimiva izkušnja in priložnost za pridobitev novega znanja.«

Letošnja prireditev je bila v določeni meri tudi prelomna, saj smo z lansko izvedbo s preko 1600 edinstvenimi obiskovalci prerasli vse okvire, ki zahtevajo drugačen način izvedbe, podpore, potrebnih resursov in organiziranosti, sploh v kolikor bi bila prireditev v celoti izvedena v fizični obliki in v več državah/institucijah hkrati. Lanska, popolna online izvedba nam je ta obseg in rast omogočala, želja po »normalnosti« in fizični izvedbi pa ne več. Zato smo morali letos narediti korak nazaj, saj nam hibridna izvedba organizatorjem prinaša nove izzive. A kot drugje, bo tudi tukaj čas prinesel svoje in pomagal razjasniti tovrstne dileme.

Tekst: Prof. dr. Mitja Ruzzier, Vodja prireditve in predstojnik katedre za podjetništvo, UP FM

Photo: Arhiv FestINNO 2022

27. maj 2022 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo