Gost iz prakse: Primož Marinko predstavlja Vizijo Razvoja Lokalne Tržnice v Kopru

V torek, 10. 10. 2023 smo na UP Fakulteti za Management v okviru predmeta Podjetniški projekt, katerega nosilec je prof. dr. Mitja Ruzzier, na visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje Management gostili gospoda Primoža Marinka, vodjo Koprskih tržnic in parkirišč z Mestne Občine Koper. Študentje v okviru predmeta namreč rešujejo izziv »Kako izboljšati uporabniško izkušnjo koprske tržnice« po metodologiji dizajnerskega razmišljanja.  

Lokalna tržnica v Kopru, ki se nahaja v starem mestnem jedru, je srce mestnega življenja in ponuja obiskovalcem pestro izbiro domačih pridelkov lokalnih kmetov ter raznoliko paleto drugih izdelkov. Vključuje tako zunanje kot notranje območje, kjer poteka prodaja, vendar pa je njena vloga veliko več kot le prodaja in nakupovanje.

Gospod Primož Marinko je udeležencem predstavil nedavno obnovitev zunanjega dela tržnice, ki je vključevala dodajanje nadstreška, obnovo tlaka in zamenjavo stojnic. Vizija za prihodnost vključuje širitev ponudbe tržnice ter gostitev koncertov.

Med glavnimi izzivi, s katerimi se tržnica sooča, so: vzpostavitve rentabilnega poslovanja, s ciljem zadovoljevanja javnih potreb, zagotavljanje pestre ponudbe in razširitev možnosti uporabe prostora, ki ne bi škodovali primarnim uporabnikom tržnice, tj. ponudnikom blaga in obiskovalcem. Poleg tega si, s pomočjo upravljavcev in lastnikov objekta, prizadevajo zasnovati vizijo razvoja celotnega objekta, ki bi se ujemala s potrebami mesta.

Kljub temu, da študentje na tržnici niso redni gostje in se v izziv na začetku niso mogli popolnoma vživeti, so udeleženci prepoznali pomembnost tržnice kot družabnega središča in možnosti inovacij. To srečanje je bilo priložnost za razmislek o tem, kako lokalne tržnice v mestih lahko še naprej prispevajo k lokalni skupnosti in razvoju. V okviru predmeta bomo zato na enem prihodnjih srečanj tudi neposredno na terenu raziskovali navade in specifike koprske tržnice.

Gospod Primož Marinko je izpostavil jasno vizijo za prihodnost tržnice, ki bo ohranjala tradicijo, hkrati pa prinesla svež veter in nove možnosti za razvoj. Z obnovljenim zunanjim delom in ciljem razširitve ponudbe bo lokalna tržnica še naprej igrala ključno vlogo v življenju mesta Koper.

Prispevek pripravil: Matej Timarac, študent

     

  

FOLLOW-UP

Na UP Fakulteti za mangement smo vedno zavezani pridobivanju praktičnih izkušenj in izvajanju edinstvenih projektov. Zato smo se odločili, da se podamo na teren in raziskujemo izzive, s katerimi se sooča lokalna tržnica v Kopru, s pomočjo etnografskih metod.

V nedavni objavi smo gostili gospoda Primoža Marinka, vodjo Koprskih tržnic in parkirišč z Mestne Občine Koper, ki nam je predstavil svojo vizijo razvoja koprske tržnice. Lokalna tržnica v Kopru je ne le pomembno vozlišče za lokalne pridelovalce, temveč tudi središče mestnega življenja, ki ponuja raznoliko izbiro izdelkov in celo gosti koncerte.

Vendar pa se tržnica sooča s številnimi izzivi, kot so rentabilnost, pestra ponudba in širitev prostora. Zato smo se odločili, da študentje UPFM prevzamejo pobudo in se poglobijo v raziskovanje te ključne mestne institucije. Opremljeni z opremo za snemanje, beležkami in, seveda, veliko zvedavostjo, so študentje izvedli terensko raziskavo na koprski tržnici. Njihov cilj je razumeti tržnico kot družabno središče in vir inovacij, hkrati pa razmisliti o rešitvah za izzive, s katerimi se tržnica sooča.

Prvi rezultati so že izjemno obetavni, in kmalu bomo delili zanimive ugotovitve in zgodbe, ki smo jih odkrili.

Ekipa UPFM se veseli, da bo prispevala k razvoju koprske tržnice in lokalne skupnosti. Spremljajte nas za več informacij o našem etnografskem raziskovanju!

Foto utrinke si lahko ogledate v spodnji galeriji.

 

 
Vas zanima več o visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje Management? Več o programu si preberite TUKAJ, prav tako vas vabimo na INDIVIDUALNO svetovanje glede izbire študijskega programa druge stopnje na UP Fakulteti za management. Pišite nam na pr@fm-kp.si

Podjetniški projekt - raziskovanje koprske tržnice

11. oktober 2023 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo