Gostja iz prakse o varstvu intelektualne lastnine

Na UP Fakulteti za management smo v ponedeljek 17. aprila 2023 gostili gospo Nino Klun Čakš, strokovnjakinjo z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino iz Sektorja za promocijo in mednarodno sodelovanje.

"Gostja je na interaktiven način predstavila storitve urada, kot so registracija znamke in modela ter podelitev patenta. Predstavila nam je tudi njihovo spletno stran Originalen.si, ki se ukvarja z informiranjem javnosti o ponarejanju in piratstvu. Svojo predstavitev je obogatila z veliko novimi in zanimivimi informacijami, ki so bile za nas študente poučne in koristne.

Gostja je med predavanjem izpostavila izjemnega slovenskega inovatorja Petra Florjančiča, ki je patentiral približno 400 izumov, med njimi okvirček za diapozitive in razpršilec za parfum. Po njemu so poimenovali sejno sobo na Uradu za intelektualno lastnino. Skozi predstavitev smo se naučili, da je varstvo intelektualne lastnine ključnega pomena za spodbujanje inovativnosti ter razvoja novih izdelkov in storitev.

Kot dodatek k poučni predstavitvi smo študenti prejeli zanimiva darila, kot so beležnica s portretom enega izmed znanih slovenskih inovatorjev, svinčnik z radirko, ki letos obeležuje 165 let od patentiranja ter zavitek toaletnega papirja (»rolo«), ki je bil izumljen pred 130. leti in za katerega do danes niso našli boljše rešitve. Spomnila nas je je tudi, da se bliža 26. april, svetovni dan intelektualne lastnine.

Naša profesorica dr. Andreja Primec je s povabilom gostje poskrbela, da smo se kot študentje naučili veliko novih informacij in spoznanj s področja varstva intelektualne lastnine, ki jih bomo lahko koristno uporabili na svoji poklicni poti."

Zapisala: Sanja Filiposka, študentka 1. letnika magistrskega študija FM UP

 

21. april 2023 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo