Gostja iz prakse: Razumevanje intelektualne lastnine

UP Fakulteta za Management je 7. maja 2024, v okviru rednih predavanj pri izr. prof. dr. Andreji Primec, gostila podsekretarko Urada RS za intelektualno lastnino, univ. dipl. prav. Dorotejo Vozelj, zaposleno v Sektorju za promocijo in mednarodno sodelovanje. Predavateljica je predstavila delovanje urada in pomen intelektualne lastnine.

Urad RS za intelektualno lastnino deluje v sestavi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, pri svojem delu je samostojen ter zavezan Zakonu o državni upravi, Uredbi o organih v sestavi ministrstev in veljavnim predpisom s področja intelektualne lastnine. Sestavljajo ga vodstvo in 6 področnih sektorjev. Njegovo delo predstavlajo upravne in strokovne naloge na področju intelektualne lastnine, kot so določene s predpisi s področja avtorskega prava, industrijske lastnine in topografije polprevodniških vezij. Pri tem stremi h kvalitetnemu partnerstvu slovenskemu gospodarstvu in kulturno-umetniškim ustvarjalcem, ter si hkrati prizadeva za pravičen in urejen odnos na področju pravic intelektualne lastnine.

Študenti so se v sklopu predavanja podrobneje seznanili s pravicami intelektualne lastnine in postopkom njihove pridobitve, kakor tudi s prepoznanimi kršitvami teh pravic. Spoznali so, da so pravice varstva geografsko omejene predvsem v odvisnosti ravni njihove prijave ter da je njihova  registracija namenjena lažjemu uveljavljanju pravic, prihodkov iz licenciranja ter preprečevanju kraje idej.

Urad RS za intelektualno lastnino krepi zavest javnosti o pomenu pravic intelektualne lastnine ter stremi k produktivnejšem gospodarstvu s spodbujanjem varovanja pravic intelektualne lastnine. S svojim delovanjem stremi k povečani prepoznavnosti, tako naj na tem mestu poudarim, da je vključevanje v izobraževalne instuticije s kvalitetno vsebino ključnega pomena. Prav tako se v imenu vključenih študentov UP Fakultete za Management Uradu RS za intelektualno lastnino zahvaljujem za deljeno vsebino.

 

Zapisala: Pia Hozjan, študentka 1. letnika B2PZM

 

 

 

Vas zanima več o magistrskem študijskem programu Pravo za management? Več o programu si preberite TUKAJ.
 Prav tako vas vabimo na INDIVIDUALNO svetovanje glede izbire študijskega programa druge stopnje na UP Fakulteti za management. Pišite nam na pr@fm-kp.si.

 

13. maj 2024 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo