Mladinsko raziskovanje Obalno-kraške regije: učenci in dijaki združeni v raziskovanju

UP Fakulteta za management Koper že osemnajsto leto zapored vodi in koordinira projekt Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji. Na regijskem srečanju so se z raziskovalnimi nalogami predstavili osnovnošolci in srednješolci na desetih različnih raziskovalnih področjih. Na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2023/24 se je uvrstilo dvanajst raziskovalnih nalog.

Na letošnjem regijskem srečanju se je za šestnajst prostih mest na državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki pripadajo Obalno-kraški regiji, pomerilo štirinajst raziskovalnih nalog. Osnovnošolske raziskovalne naloge so bile štiri, srednješolskih pa deset.

Prijavljene raziskovalne naloge so bile iz najrazličnejših raziskovalnih področij: ekonomije in turizma, ekologije z varstvom okolja, astronomije in fizike, biologije, interdisciplinarnih področij, psihologije in pedagogike, filozofije in sociologije, biotehnologije, gozdarstva, kmetijstva in veterine, aplikativnih inovacijskih predlogov in projektov ter kemije in kemijske tehnologije. Število prispelih raziskovalnh nalog je bilo skoraj enkrat večje kot pretekla leta, kar je na podelitvi priznanj, ki je sledila predstavitvam raziskovalnih nalog, še posebej poudaril prodekan za izobraževanje UP FM doc. dr. Borut Kodrič. Zelo pa je bi vesel, da je kvaliteta raziskovalnih nalog še vedno ostala na zelo visokem nivoju. Na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2023/24, kjer se bodo 20. 5. 2024 vse raziskovalne naloge, ki se bodo uvrstile v 2. krog, tudi predstavile na zaključni prireditvi v Murski Soboti, se je uvrstilo dvanajst raziskovalnih nalog, štiri osnovnošolske in osem srednješolskih.

Izstopali sta še posebej dve raziskovalni nalogi, ena iz osnovne šole in ena iz srednje šole. Mladi raziskovalci, ki so sodelovali pri teh raziskovalnih nalogah, so prejeli posebna priznanja za odlično raziskovalno nalogo. Odlično ocenjeni nalogi sta bili: Poslušati ustnice in gledati glasove avtoric Urše Pirc, Ivane Grižon in Veronike Starc ter mentoric Barbare Skalec Volk in Martine Vrabec iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača in Posameznik v primežu podnebnih sprememb avtorja Vala Bizjaka ter mentorice Anke Gogala iz Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran.

Na zaključni prireditvi regijskega srečanja je z raziskovalnimi nalogami sodelovalo šestindvajset učencev in dijakov ter dvanajst mentorjev iz osmih šol.

Mladim raziskovalcem želimo veliko sreče pri nadaljnjem raziskovalnem delu.

 

Pripravil: Blaž Korent, Samostojni strokovni delavec UP FM

 

5. april 2024 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo