Napredki in novosti v varstvu konkurence: Pogovor z direktorjem Javne Agencije RS

Na UP Fakulteti za management smo v ponedeljek 7. maja 2024 gostili gospoda Andreja Matvoza, direktorja neodvisne Javne Agencije RS za varstvo konkurence – AVK.

Gospod Matvoz je diplomiral iz prava in že 8 let uspešno vodi AVK, trenutno opravlja drugi petletni mandat. Pravi, da je njegovo delo polno doživetij in akcije, kar se odraža tudi v njegovem navdušenem pripovedovanju.

Na predavanju nam je gospod Matvoz predstavil delovanje varstva konkurence v Sloveniji, mednarodno sodelovanje z Evropsko unijo in ostalimi agencijami za varstvo konkurence v Evropi in po svetu, osredotočil pa se je na oblike prepovedanega omejevanja konkurence, predvsem kartelne omejevalne sporazume in zlorabo prevladujočega položaja.

Poudaril je, da si v agenciji prizadevajo delati v korist potrošnikov, vendar na dolgi rok, kar pa je s strani potrošnikov običajno narobe razumljeno. To je tudi razlog zakaj se težko promovirajo, saj njihovo delo ne pokaže takojšnjega učinka.

AVK si prizadeva preprečiti preprečevanje, omejevanje in izkrivljanje konkurence, kar pa je po njegovih besedah težko dokazljivo, zato jim pri dokazovanju pomagajo strokovnjaki ekonometrije.

Slišali smo nekaj zelo zanimivih primerov in tudi novosti v zakonodaji, kot na primer uvedba administrativnih prestopkov in administrativnega sankcioniranja podjetij.

Tako kot vedno, je naša profesorica dr. Andreja Primec poskrbela, da smo kot študentje pridobili veliko novih informacij in spoznanj s področja varstva konkurence, ki jih bomo lahko koristno uporabili pri nadaljnjem razvoju poklicne poti.

Zapisala: magistrska študentka UP FM Sanja Filiposka

 

 

Vas zanima več o magistrskem študijskem programu Pravo za management? Več o programu si preberite TUKAJ.
Prav tako vas vabimo na INDIVIDUALNO svetovanje glede izbire študijskega programa prve stopnje na UP Fakulteti za management. Pišite nam na pr@fm-kp.si

 

8. maj 2024 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo