Obisk Inkubatorja Sežana v Kopru

Na podlagi obiska Inkubatorja Sežana z dne 12. decembra 2023 lahko povem, da je bil to izjemno poučen in navdihujoč dogodek za udeležence predmeta Temelji podjetništva (izvajalka izr. prof. dr. Tina Bratkovič Kregar). Spoznali smo Inkubator Sežana, ki predstavlja pomembno središče za mlade podjetnike ter jim omogoča varno okolje za razvijanje in uresničevanje idej kar vodi v številne koristne storitve, kot so mentorstvo, coaching, scale-up povečanje, informacije, svetovanje in organizacija start-up dogodkov.

Inkubator Sežana je v svojih tridesetih letih delovanja uspešno podprl več kot 370 start-up podjetij, kar priča o njegovi pomembni vlogi pri spodbujanju podjetništva v regiji. Poleg tega ima inkubator tudi kulturni pomen, saj ohranja dediščino Krasa.

Predstavitev osnovnih programov, kot sta podjetniška šola in kreativni start-up program, je dodatno izpostavila predanost Inkubatorja Sežana razvoju mladih podjetnikov. Posebno pozornost smo namenili projektu Male zverinice, kjer mlade podjetnice pod mentorstvom inkubatorja razvijajo inovativne izdelke, kot so samostojno sestavljive omarice za otroke.

V drugem delu smo pod mentorstvom mag. Maje Cergol Lipnik, pomočnice direktorja Inkubatorja Sežana, izvedli delavnico na temo timskega dela. Skupinske vaje so nam omogočile, da smo bolje definirali cilje, vloge, prednosti in izboljšave v naših skupinah, v okviru katerih tudi sami razvijamo poslovne ideje. Te vaje so se izkazale za izredno koristne, saj smo identificirali izzive in prepoznali, kaj moramo še izboljšati, da bi bili bolj učinkoviti v naših projektih. Pomočnica direktorja mag. Maja Cergol Lipnik nam je s svojim predstavitvenim video posnetkom ob 30-letnici Inkubatorja Sežana pričarala vpogled v uspešno zgodovino in delovanje organizacije. Hkrati pa nas je spodbudila k razmišljanju o potencialnih povezavah in sodelovanju z ostalimi člani inkubatorja za prihodnost, kar predstavlja odlično priložnost za realizacijo naših projektov, zamisli in idej. Skupno gledano, obisk Inkubatorja Sežana je pustil trajen vtis in razširil naše razumevanje podjetniškega ekosistema, ki nas bo nedvomno bogatilo v nadaljnjem študijskem procesu.

V imenu celotnega oddelka se zahvaljujem za pridobljeno priložnost, da smo lahko raziskali in spoznali delovanje tako pomembnega podjetniškega centra in upam, da se bomo lahko v prihodnosti povezali z Inkubatorjem Sežana za nadaljnji razvoj naših podjetniških idej.

Zapisala: Elena Oraščanin, UN Management, 2. letnik

18. december 2023 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo