Oblikovanje prihodnosti: moč inovacij ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj

Univerza na Primorskem (UP)Center za razvoj in prenos znanja (CRPZ UP FM) ter Mestna občina Koper (MOK) so na svetovni dan znanosti, v petek, 10. novembra 2023, organizirali dogodek »Inovacije in pika« z namenom predstavljanja pomena inovacij za raziskovanje ter razvoj in izpostavljanja vprašanj na kakšen način inovativno ter primerno predstavljati področje inoviranja. Dogodek je združil raziskovalke in raziskovalce najrazličnejših področij UP, lokalno skupnost z občinskim pogledom ter gosti iz gospodarstva. Tako je bilo ponujenih veliko  priložnosti za povezovanje pri razvijanju novih, skupnih inovativnih idej v lokalnem, regijskem ter širšem prostoru. 

Uvodnima nagovoroma rektorice UP, prof. dr. Klavdije Kutnar in župana MOK, g. Aleša Bržana so sledile predstavitve dobrih praks gostov srečanja. V svet univerzitetne konkurenčnosti in upravljanja intelektualne lastnine nas je naprej popeljal g. Tadej Černivec, direktor IPRC, svetovanje in upravljanje z intelektualno lastnino d.o.o. G. Černivec je z nami delil ključne vidike intelektualne lastnine. Kaj pomeni intelektualna lastnina? To je neločljivo povezano s stvarmi, kot so patenti, avtorske pravice, blagovne znamke in še mnoge druge oblike pravic, ki ščitijo izvirnost in kreativnost. Predstavil nam je različne vrste in oblike intelektualne lastnine, ki vključujejo pravice na področju industrijske lastnine, pravice na področju avtorske pravice, blagovnih znamk in na področju oblikovanja. Poleg tega je g. Černivec osvetlil namene in cilje vsake od omenjenih vrst intelektualne lastnine. Izvedeli smo, kako te pravice ščitijo ustvarjalce in podjetja, ter kako spodbujajo inovacije in kreativnost. Poseben poudarek je namenjen tudi netehnološkim inovacijam, ki so v univerzitetnem raziskovalnem prostoru še posebej pomembne. G. Černivec je nadaljeval s predstavitvami primerov dobrih praks, ki so najbližje univerzitetnemu raziskovalnemu prostoru in ilustriral uspehe ter koristi upravljanja intelektualne lastnine. Poleg tega je pojasnil, kako poteka proces zaščite v teh primerih, kar je še bolj razjasnilo, kako lahko univerze in raziskovalci izkoristijo svoje inovacije za dolgoročno korist.

Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo Centra za razvoj in prenos znanja – CRPZ, ki deluje pod okriljem Univerze na Primorskem Fakultete za management. Vodja CRPZ, prof. dr. Simona Kustec, je z udeleženci delila kako center igra ključno vlogo pri prenašanju znanja iz univerzitetnega okolja v prakso in širjenju inovacijskih rešitev. Univerza na Primorskem ustvarja sinergijo med raziskovalci, podjetji ter lokalno skupnostjo in pomembno je, da se znanje prenese iz univerzitetnega sveta v vsakdanje življenje. Dr. Kustec je predstavila tudi konkretne primere projektov in dejavnosti CRPZ, ki prispevajo k razvoju lokalnega ter širšega okolja in skozi predstavitev smo uvideli, kako Univerza na Primorskem deluje kot most med akademskim znanjem in praktično uporabo.

G. Blaž Gregorin, direktor marketinga pri podjetju Invida, d.o.o., je predstavil projekt Fortissimo, ki je bilo priznano kot zmagoviti projekt EU podjetniške inovacije za leto 2023. Podjetje Invida je ugleden produkcijski studio v Sloveniji, specializiran za razvoj in produkcijo avtorskih animiranih filmov in komercialnih videoposnetkov. Projekt Fortissimo je edinstveno interaktivno orodje, ki združuje igro, glasbeno pismenost in kognicijo, ustvarjajoč izjemno učno izkušnjo za otroke. Gre za izobraževalni projekt, ki se trudi približati klasično glasbo mladim ter spremeniti način, kako se otroci učijo o glasbi. Sodelovanje pri projektu Fortissimo je omogočila priložnost, ki jo je podjetju Invida preko mreže EEN SlovenijaEnterprise Europe Network ponudil prav CRPZ naše univerze, s tem, ko je uspešno povezal podjetje INVIDA s partnerji v konzorciju projekta Fortissimo. CRPZ igra ključno vlogo pri povezovanju akademskega znanja z gospodarstvom in njihova vloga sega tudi v sodelovanje z EEN Slovenija, kjer soustvarjajo sinergije pri inovacijah in podjetniškem sodelovanju. S pomočjo EEN je projekt pridobil nepovratna sredstva v višini skoraj 1,7 milijona evrov in Fortissimo je postal del pobude, ki si prizadeva izboljšati intelektualne sposobnosti otrok na sproščen in zabaven način. Kot dodatno priznanje za dosežke v inovacijah, je kot eden od konzorcijskih partnerjev pri projektu Fortissimo nominiran za nagrado Enterprise Europe Network Awards 2023. 

Predstavitvam je sledila Okrogla miza o različnih uspešnih zgodbah inovacij na UP, kjer so različni predstavniki članic UP spregovorili o načinu dela in komuniciranja inovacij:

  • Živi laboratorij za kulturno dediščino (dr. Zrinka Mileusnić, UP FHŠ),
  • Naprava in postopek za upravljanje pozornosti in kakovostne interakcije v dvosmernih avdio-komunikacijskihh platformah (dr. Denis Trček), Projekt Think XR (prof. dr. Peter Štrukelj, pred. Matevž Malej) (UP FM),
  • Znanstveni slam (dr. Nino Bašić, UP Famnit),
  • Raziskovalno-razvojna enota predšolske vzgoje UP PEF Ra-Ra (dr. Sonja Rutar, UP Pef),
  • UP FTŠ sTUOdio Turistica – Študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu (dr. Dejan Križaj, UP FTŠ Turistica),
  • Ergonomsko streme (dr. Nejc Šarabon, UP FVZ),
  • Trajnostna valorizacija oljčnih listov v sklopu OLEAF4VALUE projeka (dr. Jakub Sandak in Albert Kravos, UP IAM)

Zatem so si udeleženci ogledali še razstavo dobrih praks, ki je na ogled v Avli Armerije UP.

Univerza na Primorskem deluje znotraj različnih članic, kjer se vsaka glede na svoja področja dela posebej posveča specifičnim vsebinam inovacij. Skozi svoje raziskave in projekte sodelujejo pri razvijanju novih, skupnih inovativnih idej v našem lokalnem, regijskem ter širšem prostoru. Univerza združuje različne talente in znanja iz različnih področij, kar omogoča ustvarjanje celostnih rešitev za izzive, s katerimi se sooča naša družba in raziskovalno intenzivno deluje na področju inovacij ter ustvarja trajnostne rešitve, ki bodo obogatile naša življenja in okolico.

Skupaj gradimo mostove do novih priložnosti!

 

 Vabljeni k ogledu foto galerije.
 

INOVACIJA IN PIKA | INNOVATION IN PIKA EVENT

10. november 2023 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo