Prof. dr. Tina Vukasovič o novi dobi luksuza: od materialnih dobrin do osebnostne transformacije

Z vami delimo članek objavljen v prilogi Nedeljskega dnevnika, priloga Nika, v sklopu tematike Luksuz na slovenskem, članek z naslovom "Nič več materialni predmeti, prej doživetja in osebnostna transformacija". O tem in še mnogem več piše prof. dr. Tina Vukasović.

V članku predavateljice UP FM je razkrita evolucija pojma luksuza, ki sega od preprostih materialnih dobrin do poudarjanja doživetij in osebnostne rasti. Prof. dr. Tina Vukasović pojasnjuje, da se luksuz lahko razume na različne načine, odvisno od konteksta in subjektivnih doživetij potrošnika.  Lastnica licence kluba Quintessentially, Lara Ham, dodaja, da se sodobni luksuz izraža skozi unikatna in prilagojena doživetja, ki segajo preko tradicionalnih materialnih pridobitev. Potrošniki iščejo nekaj globljega, kar bo obogatilo njihovo življenje, bodisi skozi spoznavanje kulture na izbrani destinaciji ali iskanje navdiha za osebno rast.

Članek prav tako razkriva razlike med ženskim in moškim dojemanjem luksuza. Po podatkih Evropske potovalne komisije se povečuje število premožnih žensk, kar odraža povpraševanje po luksuznih wellness počitnicah in hotelskih ponudbah, namenjenih le ženskam. Po drugi strani pa moški ostajajo zvesti športnemu turizmu in prestižnim športnim dogodkom. V Sloveniji se luksuzna potrošnja izraža tudi skozi lokalno kulinariko in stik z naravo, kar dodatno poudarja specifičnost slovenskega razumevanja prestiža.

Članek ponuja vpogled v trenutne trende luksuza, ki segajo od prestižnih potovanj in ekskluzivnih doživetij do visokokakovostne gastronomije in umetnin. Spreminjajoča se definicija luksuza nas spodbuja k razmisleku o tem, kaj resnično predstavlja prestiž v sodobnem svetu.

Vabljeni k branju članka TUKAJ.

5. april 2024 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo