Raziskovanje znova združilo učence in dijake

UP Fakulteta za management Koper že šestnajsto leto zapored vodi in koordinira projekt Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji. Na regijskem srečanju, ki je tokrat ponovno spet potekalo v živo, so se z raziskovalnimi nalogami predstavili osnovnošolci in srednješolci na osmih različnih raziskovalnih področjih. Vse raziskovalne naloge so se uvrstile na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2021/22.

Na letošnjem regijskem srečanju se je za 14 prostih mest na državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki pripadajo Obalno-kraški regiji, pomerilo devet raziskovalnih nalog, kar je ponovno boljša udeležba kot zadnja leta. Srednješolske raziskovalne naloge so bile tri, osnovnošolskih pa šest. Prvič so se regijskega srečanja udeležili mladi raziskovalci iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, OŠ Sečovlje in Gimnazije Antonia Seme Piran.

Prijavljene raziskovalne naloge so bile iz najrazličnejših raziskovalnih področij: psihologije in pedagogike, kemije in kemijske tehnologije, ekologije z varstvom okolja, etnologije, biologije, interdisciplinarnih področij, slovenskega jezika in književnosti ter ekonomije in turizma. Kvaliteta raziskovalnh nalog je bila na zelo visokem nivoju, tako da so si prav vse prispele raziskovalne naloge zaslužile uvrstitev na državno srečanje. Državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2021/22 bo maja v Murski Soboti.

Še posebej sta izstopali raziskovalni nalogi iz osnovne šole in srednje šole, saj so mlade raziskovalke, ki so sodelovale pri teh raziskovalnih nalogah, prejele posebna priznanja za odlično raziskovalno nalogo. Odlično ocenjeni nalogi sta bili:

  • "Glasba – sila spomina" avtoric Blažke Grižon, Anje Kocjančič in Neže Mahorčič ter mentoric Barbare Skalec Volk in Martine Vrabec iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača in
  • "Afganistan ali Moškistan?" avtoric Neže Novak in Hane Funa ter mentoric Karmen Škrk in Gabrijele Rebec Škrinjar iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola.

Na zaključni prireditvi regijskega srečanja je z raziskovalnimi nalogami sodelovalo 20 učencev in dijakov ter 13 mentorjev, ki jih je nagovoril prodekan za izobraževanje UP FM doc. dr. Borut Kodrič in izpostavil pomembnost raziskovalnega dela.

Mladim raziskovalcem želimo veliko sreče pri nadaljnjem raziskovalnem delu.

 

Besedilo: Blaž Korent

Mladinsko raziskovanje 2022

7. april 2022 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo