Slovenija praznuje 20 let članstva v EU: Pogled nazaj in naprej z dr. Ano G. Gnip in dr. Andrejo Pegan iz UP FM

1. maja 2024 je minilo 20 let, odkar je Slovenija postala članica Evropske unije. Ta pristop je bil del pete, največje in najbolj pripravljene širitve v zgodovini EU. Poleg Slovenije je tedaj v skupnost vstopilo še devet držav srednje in vzhodne Evrope. Ta korak je prinesel članicam priložnosti za razvoj gospodarstva in drugih ključnih področij, ki vplivajo na kakovost življenja njihovih državljanov. Seveda pa so se ob tem pojavili tudi izzivi.

Gostji oddaje Primorska kronika, TV Koper, sta bili predavateljici Fakultete za management Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Ana Grdović Gnip, ki je komentirala kako so se posameznikom in podjetjem v Sloveniji ob vstopu v EU odprle številne nove priložnosti, ter doc. dr. Andreja Pegan, ki je komentirala javnomnenjsko raziskavo, da kar dve tretjini Slovencev čuti evropsko identiteto oz. pripadnost Evropi, polovica vprašanih pa hkrati meni, da Slovenija nima posebnega vpliva na skupne politike in je morda zato naša volilna udeležba na evropskih volitvah med najnižjimi v Evropi. Analize tudi kažejo, da so pričakovanja Slovencev glede vloge Evrope pri reševanju nekaterih vprašanj, nerealna.

Vabljeni k ogledu PRISPEVKA:

  • izr. prof. dr. Ana Grdović Gnip: od 00:30 dalje;
  • doc. dr. Andreja Pegan: od 01:08 dalje, in od 02:50 dalje.

 

Vas zanima mednarodna politika in gospodarske vezi? 🌍 Razmislite o magistrskem programu Politologija - mednarodni odnosi in gospodarska diplomacija na UP Fakulteti za management!
 
✔️ Poglobljeno razumevanje mednarodnih odnosov.
✔️ Analiza vpliva gospodarske diplomacije na mednarodno sodelovanje.
✔️ Diplomacija v svetu trgovine, investicij in globalnih političnih procesov.
✔️ Izjemna priložnost za odkrivanje kompleksnosti svetovne politike.

Postanite strokovnjak na področju mednarodnih odnosov in prispevajte h globalni razpravi! 
Vas zanima več o POLITOLOGIJI na UPFM? Več o programu si preberite TUKAJ, prav tako pa vas vabimo na  INDIVIDUALNO SVETOVANJE glede izbire študijskega programa prve stopnje na UPFM Pišite nam na pr@fm-kp.si

 

6. maj 2024 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo