Srečanje s podjetniškim navdihom: podjetni smo lahko na vsakem koraku

14. decembra 2023 se je v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP) v Coworkingu Rotunda v Kopru odvil dogodek z naslovom »Srečanje s podjetniškim navdihom«, namenjen prenosu ključnih znanj in nasvetov potencialnim ter izkušenim podjetnikom za doseganje uspeha v poslovnem svetu. Gosta na dogodku sta bila podjetniška eminenca Aljoša Domijan in dekanja UP Fakultete za management, izr. prof. dr. Tatjana Horvat, ki sta poudarila esencialnost učenja v kontekstu uspešnega poslovanja, obenem pa sta se dotaknila vplivov umetne inteligence na poslovne dinamike.

Aljoša Domijan, direktor v podjetjih Gambit trade d.o.o., Aguatera d.o.o., predsednik organizacije G plus Quant, aktivni povezovalec investitor in startup podjetij, ter mentor v ABC pospeševalniku, je s prisotnimi delil nasvete kako uspešno pluti skozi dinamično poslovno okolje. Tistim, ki so šele na začetku svoje poti svetuje, da: »najprej izvedejo temeljito raziskavo na internetu, s ciljem pridobitve vpogleda v obstoječo ponudbo ter možnostmi izvedbe svoje podjetniške ideje. Ključno je, da si postavijo jasne cilje glede želenih prihodkov ter določijo obseg svojega podjetniškega delovanja. Pomembno je, da zasnove in željene cilje zapišejo, in nato enostavno začnejo izvajati svoj načrt

Vključitev v coworking, vsaj na začetku, priporoča: »Ko ste jasno opredelili svojo poslovno pot, praviloma identificirate svoje strokovne kompetence ter prepoznate področja, na katerih potrebujete dodatno znanje. Coworking prostor se izkaže kot optimalna rešitev, saj omogoča interakcijo z raznolikimi strokovnjaki, kot na primer s specialisti za digitalni marketing, morda računovodstvo ali celo s posamezniki, ki se ukvarjajo s proizvodnjo. V takem okolju srečate posameznike s širokim spektrom strokovnih znanj, ki lahko ključno prispevajo k uresničevanju vaše podjetniške vizije.«

Z dekanjo UPFM, izr. prof. dr. Tatjano Horvat, sta se dotaknila tudi tematike vezane na umetno inteligenco, ki po bo po Domijanovem mnenju imela globok vpliv na procese poslovanja, saj bo uvajanje tehnologij umetne inteligence omogočilo avtomatizacijo in optimizacijo številnih poslovnih procesov. Z možnostjo analize velikih količin podatkov v realnem času, umetna inteligenca že danes znatno pripomore k boljšemu razumevanju tržnih trendov, potreb strank in dinamike poslovnega okolja. Kdor se bo še dodatno poglobil in znal izkoristiti vse potenciale umetne inteligence, bo zagotovo uspel.

Sogovornika sta sicer izpostavila neprecenljivost človeškega faktorja v poslovnem okolju ter trajno veljavnost znanj, ki jih pridobivamo iz različnih virov, vključno z izobraževalnimi institucijami, literaturo, strokovnimi članki ter nadaljnjim izobraževanjem, kar predstavlja ključno sestavino uspešnosti v prihodnosti.

Profesorji na UPFM dodatno prispevajo k tej perspektivi s svojimi praktičnimi izkušnjami iz gospodarstva. Kot je poudarila dekanja fakultete izr. prof. dr. Tatjana Horvat: »Izkušnje iz gospodarskega sektorja predstavljajo pomemben most med teorijo in prakso, kar študentom omogoča boljše razumevanje kompleksnosti sodobnega poslovnega okolja

Razvoj tehnologije in povečana vloga umetne inteligence odpirata nova vrata možnosti in izzivov v poslovnem svetu, zato je ključno, da se posamezniki nenehno izobražujejo in prilagajajo hitrim spremembam, če želijo ostati konkurenčni in uspešni v dinamičnem poslovnem okolju. Povezovanje s strokovnjaki ter izkoriščanje potencialov umetne inteligence predstavljata le nekaj korakov na poti do inovacij, trajnostne rasti ter dolgoročnega uspeha v podjetništvu. Dogodka so se prav tako udeležili dijaki srednje šole, ki se kot mladi še postavljajo na noge ter učijo osnov podjetništva.

  

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.

Srečanje s podjetniškim navdihom

14. december 2023 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo