Učenci in dijaki ponovno združeni v raziskovanju

Mladinsko raziskovanje Obalno-kraške regije

UP Fakulteta za management Koper že sedemnajsto leto zapored vodi in koordinira projekt Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji. Na regijskem srečanju so se z raziskovalnimi nalogami predstavili osnovnošolci in srednješolci na šestih različnih raziskovalnih področjih in prav vse raziskovalne naloge so se uvrstile na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2022/23.

Na letošnjem regijskem srečanju se je za 15 prostih mest na državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki pripadajo Obalno-kraški regiji, pomerilo osem raziskovalnih nalog, kar je podobna udeležba kot zadnjih nekaj let. Srednješolski raziskovalni nalogi sta bili dve, osnovnošolskih pa šest.

Prijavljene raziskovalne naloge so bile iz najrazličnejših raziskovalnih področij: ekologije z varstvom okolja, astronokije in fizike, biologije, interdisciplinarnih področij, slovenskega jezika in književnosti ter tehnike in tehnologije. Kvaliteta vseh raziskovalnh nalog je bila na zelo visokem nivoju, kar je na podelitvi priznanj, ki je sledila predstavitvam raziskovalnih nalog, še posebej poudaril koordinator srečanja pred. Matevž Malej. Zato je bi vesel, da so se prav vse prispele raziskovalne naloge uvrstile na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2022/23, kjer se bodo 15. 5. 2023 vse raziskovalne naloge, ki se bodo uvrstile v 2. krog, tudi predstavile na zaključni prireditvi v Murski Soboti.

Izstopali sta dve raziskovalni nalogi, ena iz osnovne šole in ena iz srednje šole. Mlade raziskovalke, ki so sodelovale pri teh raziskovalnih nalogah, so prejele posebna priznanja za odlično raziskovalno nalogo. Odlično ocenjeni nalogi sta bili: Planet, v plastiko ujet avtoric Blažke Grižon, Anje Kocjančič in Lare Boštjančič ter mentoric Barbare Skalec Volk in Martine Vrabec iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača in Tudi mi smo Tom Robinson, Calpurina in Fadul avtorice Julije Dahalić ter mentorice Karmen Škrk iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola.

Na zaključni prireditvi regijskega srečanja je z raziskovalnimi nalogami sodelovalo 15 učencev in dijakov ter 14 mentorjev, ki jih je nagovoril prodekan za izobraževanje UP FM doc. dr. Borut Kodrič.

 

Mladim raziskovalcem želimo veliko sreče pri nadaljnjem raziskovalnem delu.

 

6. april 2023 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo