VIVAPEN - epidemija prinesla razvoj novih izdelkov

V ponedeljek, 18. maja 2020 pri predmetu Aktualne podjetniške zgodbe na dodiplomskem študijskem programu, pri izr. prof. dr. Jasni Auer Antončič, se nam je pri predavanju preko video konference pridružila Petra Melanšek, direktorica podjetja Vivapen d.o.o. 

Podjetje spada med štiri vodilne proizvajalce nalivnih peres, črnilnih vložkov ter drugih pisal po celi Evropi. Prizadevajo si ohranjati dobre odnose s kupci in zaposlenimi, ohranjati inovativne ideje, kakovost in fleksibilnost. 

Podjetje je ustanovil njen oče gospod Jože Viktor Melanšek leta 1967 in je sprva delovalo kot obrtna delavnica za brizganje plastike in orodjarna. Leta 1975 je postal samostojen obrtnik. V sredini 80. let  se je začel ukvarjal s črnili, v 90. letih pa še s pisali. Podjetje prodaja izdelke v več kot trideset držav po celem svetu. Podjetnica meni, da je zelo pomembno prenašati izkušnje med mladimi in starejšimi osebami. Zaposlujejo več kot 90 oseb, v svoje poslovanje pa še vedno vključujejo tudi že upokojene sodelavce. Ti nastopajo v vlogi mentorjev ter tako predajajo svoje dragocene izkušnje in znanje na nove zaposlene, ki prihajajo z novimi in svežimi idejami. Veliko večino izdelkov izvozijo na tuje trge po vsem svetu, največ v Nemčijo.

V času Koronavirusa se je tudi podjetje Vivapen znašlo v neprijetni situaciji. Osredotočili so se na razvoj novih izdelkov. Že od same razglasitve epidemije so strogo reagirali in uvedli različna pravila (merjenje temperature, razkužila, itd.). Na prvo mesto so postavili skrb za zaposlene (varstvo otrok, bolniška, sestanki teama, širjenje informacij). 

Direktorica je spregovorila tudi o konkurenci. Meni, da je zelo pomembna, saj sili k temu, da razvijaš, si inovativen, napreduješ. Podjetje ima dobre izkušnje s konkurenti, nekateri pa so postali tudi poslovni partnerji in si med seboj pomagajo. 

Za zaključek je podjetnica dala še nasvet študentom, da naj se odločijo za delo, ki jih veseli, v katerem uživajo, saj se velikokrat tako v poslu kot tudi na splošno v življenju izkaže, da niso pomembne zgolj in samo številke. 

 

Zapis pripravile dodiplomske študentke: Ivana Fajt, Maja Pavlovič, Nina Dimitrijević

20. maj 2020 | FM | Izobraževanje

Družbena omrežja

Kazalo