Prvih 15 sekund je ključnih pri ustvarjanju prvega vtisa - delavnica o osnovah poslovnega bontona

Praznovanje 20. obletnice, ki prinaša spraševanje o tem kako smo lahko še boljša različica sebe, različica UP 2.0 in zaposleni UP 2.0, prinaša nabor izobraževanj za zaposlene UP, ki so jih pripravile različne članice UP in spremljevalni kulturni program, saj nas ta bogati in izboljša. V ta namen je danes, 15. 3. 2023 na UP Fakulteti za management potekala delavnica o osnovah poslovnega bontona, ki jo je vodila prof. dr. Simona Kustec.

Pomembno je, da se zavedamo, da pravila poslovnega bontona niso enaka po vsem svetu in se lahko razlikujejo glede na državo in kulturo. Zato je priporočljivo, da se pred potovanjem ali sestankom v tujini ustrezno podučimo o lokalnih običajih in navadah.

Poslovni bonton se nanaša na sprejemljivo in primerno obnašanje v poslovnem okolju. V nadaljevanju navajamo nekaj osnovnih pravil poslovnega bontona:

  • Obleka: izbrati je potrebno primerno in urejeno obleko, ki se ujema s položajem in namenom sestanka ali dogodka saj je primerna obleka ključnega pomena za ustvarjanje vtisa v poslovnem okolju. 
  • Pozdrav: sogovornika se pozdravi z nasmehom in prijaznim pozdravom, kot je "dobar dan" ali "dober večer".
  • Stisk roke: uporabiti je potrebno zmerno moč stiska roke, ne premočno ali preveč nežno.
  • Spoštovanje zasebnosti: upoštevati je potrebno zasebnost drugih ljudi in se izogibati razpravljanju o njihovih osebnih zadevah ali govorjenju o njihovih zasebnih stvareh.
  • Komunikacija: pomembno je, da smo jasni, zgovorni in sogovornika poslušamo s spoštovanjem. Ne prekinjamo, dokler sogovornik ne zaključi govora.
  • Prezentacija: če imamo prezentacijo, bodimo pripravljeni in organizirani. Poskrbimo za jasno predstavitev in odgovorimo na vsa vprašanja s spoštovanjem.
  • Spoštovanje časa: bodimo točni in ne odlašamo s sestanki ali dogodki. Če smo zadržani, pravočasno obvestimo svojega sogovornika.
  • Poznavanje kulture: spoštujmo kulturne razlike in se prilagodimo navadam in običajem drugih držav ali kultur.
  • Hrana in pijača: Če smo na sestanku ali poslovnem kosilu, se držimo primernega obnašanja pri hrani ter pijači.
  • Poslovna darila: Če želimo podariti darilo, se prepričamo, da je to primerno in ustrezno. Izogibamo se daril, ki bi lahko zvenela podkupovalo.

 

Prof. dr. Kustec je poudarila, da je prvih 15 sekund ključnih pri ustvarjanju prvega vtisa, zato je pomembno, da se takoj, ko vstopimo v sobo, predstavimo z imenom, priimkom in nazivom. Bodimo pozorni na svojo govorico telesa, da bomo oddali samozavest in profesionalnost. Izogibamo se nervoznemu vedenju, tresenju noge ter pazimo na gibe rok. Ohranimo primerno razdaljo, ne stopamo preblizu sogovorniku, saj je potrebno paziti na osebnostni prostor. Zelo pomembno je, da smo pozorni na ton našega glasu in govorimo jasno in samozavestno. Ohraniti moramo primerno obnašanje in se izogibamo neprimernim šaljivim pripombam ali pripombam o politiki, religiji ali drugih občutljivih temah. Zelo pomembno je, da smo pozorni na sogovornikove signale in se prilagodimo njihovim potrebam. Vsekakor pa ohranimo samozavest in se prepričamo, da predstavljamo sebe in npr. podjetje, organizacijo, univerzo, fakulteto,... na profesionalen način.   

Delavnica o osnovah poslovnega bontona - Teden UP

15. marec 2023 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo