Vznemirljiv razvoj na področju tehnologije XR in Web 4.0 v Sloveniji

26. septembra 2023 se je v Centru Noordung v Vitanju ustanovilo nacionalno partnerstvo za XR in Web 4.0, katerega cilj je spodbujanje digitalnih kompetenc. Kot vrhunec dogodka so udeleženci lahko videli predstavitev 3D avatar Hermana Potočnika Noordnunga, ki deluje na podlagi umetne inteligence, ta pa se je interaktivno vključeval, moderiral in odgovarjal na vprašanja. Dogodka se je udeležil tudi asist. dr. Peter Štrukelj, član raziskovalne skupine projekta ThinkXR iz UPFM.

Pohvale strokovnjakoma za umetno inteligenco, Luki Slapniku in Žigi Jaki Gobcu, ki ju je za to izjemno inovacijo mentoriral ter vodil Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana. Direktorica Centra Noordung, Neža Pavlič Brečko, je napovedala, da bo digitalni avatar sedaj vodil seje vprašanj in odgovorov o razvoju vesoljske tehnologije v centru.

Strokovnjaki, med njimi Jasmina Mihelak-Zupančič, dr. Jože Guna in Aleš Pevc, so osvetlili dejavnosti projekta Think XR ter osvetlili najnovejše trende XR tehnologije na področju izobraževanja in poslovanja.

Anja Blaj, predsednica Blockchain Think Tank Slovenija in svetovalka pri European Crypto Initiative, je predstavila strategijo Evropske komisije o Web 4.0 in digitalnih svetovih, medtem ko je Tadej Slapnik poudaril cilj partnerstva: oblikovanje celovite nacionalne strategije XR za napredovanje digitalnih kompetenc v Sloveniji.

Projekt Think XR, ki ga podpira Norveški finančni mehanizem, ponuja zlato priložnost za dvig digitalnih veščin in izobraževanja na področju XR tehnologije. Številne institucije in podjetja so se združili in napovedujejo izjemno prihodnost za XR.

S Think XR povezujemo strokovnjake, izobraževalce, mentorje, podjetja in pionirje XR tehnologije. To je korak k digitalni prihodnosti, ki bogati družbo in gospodarstvo. Iskrena zahvala vsem partnerjem in deležnikom za njihovo neprekinjeno predanost.

 
Vas zanima več o projektu ThinkXR? Preberite TUKAJ.

Vabljeni k ogledu fotografij v spodnji galeriji.

 

      


Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo!

Projekt Think XR sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 702.596 EUR. Namen projekta je Izobraževanje – krepitev človeških virov s ciljem izboljšanja človeškega kapitala.  Ta dokument je nastal s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino tega dokumenta je odgovorna izključno Univerza na Primorskem in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.

Exciting Development in the Realm of XR Technology & Web 4.0 in Slovenia

28. september 2023 | FM | Raziskovanje in svetovanje

Družbena omrežja

Kazalo