Pobuda za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča se uresničuje

Sodelovanje med Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova in Univerzo na Primorskem se dejavno razvija. Danes (15. junij 2016) se je s predstavniki te prestižne moskovske univerze srečala slovenska vladna delegacija, ki jo vodil podpredsednik Vlade Republike Slovenija in minister za zunanje zadeve g. Karl Erjavec. Srečanja sta se udeležila tudi rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič in dekan Fakultete za management dr. Matjaž Novak.

Slovensko delegacijo so poleg ministra sestavljali še Primož Šeligo, veleposlanik Republike Slovenije v Moskvi, Vlasta Vivod, vodja kabineta ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije, Andreja Purkart Martinez, vršilka dolžnosti vodje sektorja za vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, srednjo Azijo in Arktiko na Ministrstvu za zunanje zadeve, Slobodan Šešum, vršilec dolžnosti vodje sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje I na Ministrstvu za zunanje zadeve, Andreja Kuzman, prva sekretarka gospodarskega oddelka na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi, dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem, dr. Matjaž Novak, dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem in Ante Levaj, koordinator sodelovanja med Moskovsko državno univerzo in Univerzo na Primorskem.

Slovensko delegacijo so sprejeli rektor Moskovske državne univerze dr. Viktor A. Sadovniči, član Ruske akademije za znanost, prorektor za mednarodno sodelovanje dr. Nikolaj V. Semin, prorektorica za poklicno usmerjanje in delo z nadarjenimi mladimi Tatjana V. Kortava in namestnik prorektorja za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja dr. U. A. Mazei. Srečali so se tudi s predstavniki Moskovske ekonomske fakultete, z dekanom fakultete dr. Aleksandrom D. Nekipelovom in njegovim namestnikom dr. Sergejem V. Šakinom.

Tema slovensko-ruskih pogovorov je bila krepitev izobraževalnega in raziskovalnega sodelovanja med Rusijo in Slovenijo. Vse bliže uresničitvi je tudi pobuda rektorja primorske univerze, da se v okviru Univerze na Primorskem ustanovi izobraževalno in raziskovalno središče Moskovske državne univerze M. V. Lomonosov, kjer bi se izvajali skupni izobraževalni programi z možnostjo pridobitve dvojne diplome. Sporazum o meduniverzitetnem sodelovanju bo sprejet v bližnji prihodnosti. Vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča sta podprla tudi minister za zunanje zadeve g. Erjavec in rektor Moskovske državne univerze dr. Sadovniči. Viktor Antonovič je poudaril, da je MSU pripravljen sodelovati z Univerzo na Primorskem v kateri koli obliki, minister Erjavec pa je izpostavil, da v tem skupnem projektu vidi velik potencial v izobraževanju mlajše generacije v Sloveniji in Rusiji. Obljubil je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo ta načrt uspešno izveden.

 

 

Foto: fotoarhiv MSU

15. junij 2016 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo