Podpisan sporazum o sodelovanju Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova

Skupna prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev skupnega izobraževalnega in raziskovalnega središča, ki jo je predlagal rektor primorske univerze prof. dr. Dragan Marušič, podprl pa minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, so obrodila sadove. Danes je bil v Pretorski palači v Kopru podpisan sporazum o sodelovanju teh dveh univerz.

Slovesni podpis je potekal pod pokroviteljstvom zunanjega ministra Republike Slovenije Karla Erjavca. Podpisnika sporazuma sta bila rektor Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova akademik prof. dr. Viktor A. Sadovniči in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki je bil tudi gostitelj dogodka. Slovesnega dogodka so se udeležili še veleposlanik Rusije nj. eksc. dr. Doku Zavgajev, prorektor Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova prof. dr. Juri A. Mazei, dekan Moskovske ekonomske fakultete prof. dr. Aleksander Nekipelov in njegov  namestnik dr. Sergej V. Šakin, požupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, župan Istrske županije mag. Valter Flego, dekan Fakultete za management prof. dr. Matjaž Novak, Ante Levaj, koordinator sodelovanja med Univerzo na Primorskem in Moskovsko državno univerzo, ter številni drugi pomembni gosti.

Prvi med govorniki današnjega slavnostnega dogodka je bil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je v odsotnosti župana Borisa Popoviča zaradi bolezni prebral županovo poslanico. V njej je župan izpostavil strateški pomen današnjega podpisanega sporazuma, katerega učinki se bodo kazali predvsem na področju raziskovanja in izobraževanja, dolgoročno pa bo to sodelovanje zagotovo pozitivno vplivalo tudi na razcvet gospodarstva v občini.

Dekan Fakultete za management prof. dr. Matjaž Novak je predstavil, kako se je sodelovanje med obema univerzama razvijalo – začelo se je oktobra 2014, ko sta dekan Fakultete za management prof. dr. Matjaž Novak in dekan Moskovske ekonomske fakultete akademik dr. Alexander Nekipelov podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju – in krepilo do današnje uresničitve slovesnega podpisa (pregled dosedanjih aktivnosti med ustanovama).

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predlagatelj povezovanja in sodelovanja z rusko državno univerzo in gostitelj dogodka, je ob podpisu povedal: »Danes je za Univerzo na Primorskem velik dan, saj gostimo predstavnike najprestižnejše ruske univerze, tudi v svetovnem merilu ene najuglednejših izobraževalnoznanstvenih ustanov. Primorska univerza sledi strategiji internacionalizacije, saj v znanosti ni meja in niti sankcij. Z današnjim podpisom sporazuma bomo zakoličili pot v prihodnost, ki bo pripeljala do izvajanja skupnih programov slovanskih kultur, turizma, informatike in matematike ter ustanovitve predstavništva Univerze Lomonosov v Kopru.« Dodal je še, da s pridobivanjem uspešnih projektov Univerza na Primorskem postaja katalizator razvoja te regije v Evropi. Današnji podpis pogodbe je, po besedah rektorja Marušiča, najpomembnejši dogodek za primorsko javno univerzo doslej. 

Rektor Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova akademik prof. dr. Viktor A. Sadovniči je poudaril, da je to sodelovanje pomembno tako za visokošolski ustanovi kot za državi, ne le na področju politike, ampak tudi gospodarstva in izobraževanja. Podpis sporazuma pomeni začetek delovanja Središča Lomonosov na Univerzi na Primorskem. »Za nas je to zelo pomembno leto. Predsednik Rusije Vladimir Putin je julija obiskal Slovenijo, danes pa mineva šest mesecev, odkar smo v orbito lansirali šesti satelit Sputnik Moskovske državne univerze Lomonosov. Najverjetneje smo edina  univerza na svetu, ki ima svoj satelit Sputnik in se na ta način ukvarja z raziskovanjem vesolja. Z rektorjem Univerze na Primorskem smo se pogovarjali o sodelovanju na področju informatike, matematike, ekonomije, turizma in drugih znanosti.« Povedal je tudi, da je Univerza Lomonosov sestavila svojo lestvico najuspešnejših univerz na svetu, v kateri so poleg znanosti vrednotili tudi kulturo in številna druga področja delovanja univerz. To je pritegnilo veliko zanimanje številnih medijev in časopisov po svetu, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, kot tudi tistih, ki ustvarjajo podobne lestvice. Rektor Sadovniči je novinarjem predstavil tudi možnosti sodelovanja z Univerzo na Primorskem na področju novih tehnologij, in sicer novih materialov v povezavi z nanotehnologijo, informacijske tehnologije ter informacijske varnosti in podobno. Dodal je, da ima njihova univerza enega največjih superračunalnikov na svetu. 

Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je izpostavil vpliv povezovanja izobraževalnih ustanov na druga področja, med drugim na gospodarstvo. V okviru središča bo namreč deloval nekakšen skupni svet gospodarskih zaupnikov, ki ga bodo tvorili predsedniki uprav in nadzornih svetov gospodarskih družb iz Rusije in Evropske unije. Minister je poudaril, da zaradi gospodarskih sankcij in omejevalnih ukrepov do Rusije projekt ne bo ogrožen ter da je »prepričan, da je izvedljiv in koristen za obe državi«. V okviru meddržavne komisije za gospodarsko sodelovanje in slovensko-ruskega poslovnega sveta, ki združuje gospodarstvenike obeh držav, obstaja interes za tesnejše povezovanje na ravni znanosti in izobraževanja. Tako bo omenjena komisija  obravnavala kar 34 projektov, med katerimi je tudi skupno raziskovalno in izobraževalno Središče Lomonosov v Kopru. 
Minister je še povedal, da je zelo ponosen, da se v okviru podpisanega sporazuma razvijajo tudi odnosi med Fakulteto za management in Moskovsko ekonomsko fakulteto. To vidi kot dobro priložnost za razvoj sodelovanja na področju gospodarstva, saj bodo tako mladi iz obeh držav, ki bodo z izobraževanjem pridobili dvojno diplomo, imeli priložnost spoznati tako rusko kot slovensko gospodarstvo. Erjavec je ob tem opozoril, da je treba pri sodelovanju z Rusijo upoštevati obstoječe omejevalne ukrepe, a se bo, tako minister, ta situacija s časom spremenila. Dodal je: "Dolgoročno bo Rusija za Slovenijo vedno pomemben gospodarski partner."

Na Univerzi na Primorskem smo tako z današnjim podpisom začrtali pot za vzpostavitev skupnega izobraževalno-raziskovalnega središča Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru, ki bo delovalo kot predstavništvo te univerze in koordinacijski mehanizem za boljše gospodarsko sodelovanje. 

 

Preberite še:

Podpis sporazuma je bil medijsko izjemno odmeven. Nekaj objav je na spodnjih povezavah:  

Objave v ruščini:

Vabljeni k ogledu prispevka o podpisu sporazuma med Univerzo na Primorskem in Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova v Odmevih (10. 11. 2016) na TV SLO 1 (od 24.04 do 29.11).

10. november 2016 | FM | Mednarodno sodelovanje

Družbena omrežja

Kazalo